In de langdurige zorg gebruiken veel cliënten gedurende langere tijd verschillende medicijnen. Daarbij kan veel misgaan. Daarom is het belangrijk dat jij als (zelfstandig) helpende of verzorgende alles weet over medicijnen en toedieningswijzen. Belangrijk is ook dat jij inzicht hebt in waarom medicijnen worden toegediend. Dit om de medicatieveiligheid te vergroten. Met een medicatiecursus leer jij hoe je op een verantwoorde manier medicatie klaar kunt maken, aan kunt reiken of toe kunt dienen, waardoor je zorgt voor een veilige omgang met medicatie.
Medicijnen toedienen is een risicovolle handeling
Het toedienen en aanreiken van medicatie zijn risicovolle handelingen die alleen bekwame medewerkers mogen uitvoeren. Dat betekent concreet dat je de vaardigheden moet beheersen en over kennis moet beschikken over werking, bijwerkingen, risico’s en hoe te handelen bij complicaties en calamiteiten. En dat je kennis moet hebben over het ziektebeeld van de patiënt. Als zorgverlener bepaal je zelf of je bekwaam bent om een handeling uit te voeren. Dit is dus je eigen verantwoordelijkheid. Zorg er dus voor dat jouw bekwaamheid op peil is en blijft.
De voordelen van een medicatiecursus
Met een cursus krijg je inzicht in de redenen waarom medicatie wordt toegediend en hoe jij als helpende of verzorgende op een verantwoorde manier medicatie klaar kunt maken, aan kunt reiken of toe kunt dienen. Als je een cursus hebt gevolgd beschik je over de basiskennis die nodig is om medicatie uit een baxtersysteem te mogen uitdelen en toedienen. Alle toedieningsvormen worden getoetst.
Tijdens een cursus medicatie toedienen niveau 2 leer je meer over:
Meer weten over een medicatiecursus voor helpende bij jou in de buurt?