Blaaskatheter via urethra inbrengen en verzorgen | man

E-learning met toetsing | Verzorging en inbrengen van blaaskatheter bij man

Onder blaaskatheterisatie verstaan we het inbrengen van een katheter met als doel urine af te laten vloeien uit de blaas. Het verschil in de anatomie van de man en de vrouw is zodanig, dat de risico’s van blaaskatheterisatie bij de man groter zijn. Het inbrengen van een blaaskatheter bij de man wordt daarom als een Risicovolle Voorbehouden Handeling beschouwd (Wet BIG).

Inhoud

Het theoriegedeelte is opgebouwd uit de onderdelen Inleiding, Voorbereiding, Uitvoering en Nazorg. In het theoriegedeelte worden alle noodzakelijke theorieën en stappen behandeld, inclusief de anatomie van de blaas en urethra, de indicaties, contra-indicaties en risico’s. De training Blaaskatheterisatie behandelt alle stappen rond het inbrengen, verzorgen en verwijderen van een eenmalige- en verblijfskatheter.  Het oefengedeelte bestaat uit een diagnostische toets, waarmee je je opgedane kennis kan toetsen. 

De e-learning begint met een korte introductie, het theoriegedeelte is opgebouwd uit de onderdelen: 

  • Inleiding
  • Voorbereiding
  • Inbrengen katheter 
  • Dagelijkse verzorging.

De cursus sluit af met een toets en eventuele herkansingen.

Het inbrengen van een suprapubische katheter wordt overigens niet behandeld.

Doelstelling

De training behandelt de basiskennis rondom de uitvoering van blaaskatheterisatie bij mannen. De training bestaat uit een theoriegedeelte en een oefengedeelte. De e-learning is in te zetten als nascholing en is niet voldoende om bekwaam te raken in het uitvoeren van deze voorbehouden handeling. Daarvoor is een praktijktoets noodzakelijk. 

Doelgroep
Verpleegkundigen

Niveau en gewenste voorkennis

Deze module is ontwikkeld voor verpleegkundigen. De training behandelt de basiskennis rondom de uitvoering van blaaskatheterisatie bij mannen. De training bestaat uit een theoriegedeelte en een oefengedeelte. De e-learning is in te zetten als nascholing en is niet voldoende om bekwaam te raken in het uitvoeren van deze voorbehouden handeling. Daarvoor is een praktijktoets noodzakelijk. 

Aanbieder van deze e-learning  
De modules zijn ontwikkeld door The Competence Group - Zorgleren. Het uitgebreide assortiment e-learningmodules wordt in nauwe samenwerking met zorgverleners ontwikkeld en sluit daarom perfect aan op de werksituatie.

Studiebelasting en accreditatie
De studieduur hangt af van jouw kennis en ervaring en hoe snel je leest en leert. Houd rekening met een studieduur van 1 uur.
Deze module is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V. Voor deze module krijg je 1 accreditatiepunt.
Na het succesvol afronden van de module door de kennistoets te behalen ontvang je een digitaal certificaat.

Let op
Accreditatiepunten voor deze e-learning worden automatisch bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Accreditatiepunten worden alleen verwerkt als je direct bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer kwaliteitsregister invult. Later toevoegen is niet mogelijk.

Inbegrepen

  • Aanmaken account in digitale leeromgeving
  • De module blijft vanaf het moment van inloggen 1 jaar voor jou toegankelijk
  • De mogelijk voor het stellen van vragen over het gebruik van de e-learning
  • Een digitaal certificaat
  • Registratie accreditatiepunt(en); mits je bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer van het kwaliteitsregister invult

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de cursus kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt? 
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar deze online cursus.
Je krijgt gedurende 1 jaar toegang tot de online module. Je kunt het dus later ook weer opnieuw doornemen als je dat wilt.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Zorgleren/The Competence Group. Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de e-learning en de verwerking van accreditatiepunten.


Praktische informatie
Prijs: € 25,75 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1
Accreditatiepunten: 1
Schrijf je in voor deze cursus!

VRH e-learningmodules

In artikel 36 van de wet BIG staan een aantal handelingen die alleen door de in de wet aangewezen beroepsbeoefenaren mogen worden uitgevoerd. Degene die een handeling uitvoert moet bevoegd en bekwaam zijn.

 

Toon cursussen in de categorie VRH e-learningmodules