Algemene farmacologie

Medicatietraining voor verpleegkundigen niv 4 en hoger; farmacokinetiek, farmacodynamiek, recepten, dosering en ADME

Iedereen die in de zorg werkzaam is wordt geconfronteerd met het gebruik van medicijnen. Zorgvragers verwachten duidelijke informatie over het correct gebruik, de mogelijke bijwerkingen en zij verwachten antwoorden op vragen over medicijngebruik.

Farmacologie is de wetenschap die onderzoekt hoe een geneesmiddel werkt, hoe het lichaam hierop reageert en welke veranderingen het te weeg brengt.
Wat gebeurt er tussen het moment waarop je medicatie toedient en het moment waarop het medicijn het lichaam weer verlaat? 
In deze cursus krijg je uitleg over het samenspel tussen het lichaam en de werkzame stof van een geneesmiddel. Je krijgt uitleg over farmacokinetiek (ADME) en farmacoldynamiek

Absorptie: hoe komt het geneesmiddel in het lichaam in?
Distributie: waar gaat de werkzame stof naartoe? 
Metabolisme: hoe breekt het lichaam de stoffen af?
Excretie: hoe verwijdert het lichaam het geneesmiddel? 


Inhoud

Deze module Algemene Farmacologie is ontwikkeld voor het opfrissen van uw basiskennis van farmacologie. De module is onderdeel van serie modules waarin de medicatie van de orgaanstelsels van het lichaam aan de orde komt. Deze module is een kennis- en inzichttraining die goed aansluit op de vraag uit de praktijk om hulp bij het opfrissen van de basiskennis rond farmacologie en is ondersteunend bij de module Psychofarmaca. 

Onderwerpen die aan bod komen;

  • algemene farmacologie
  • het recept
  • farmacokinetiek en -dynamiek
  • doseringen en ADME (Absorptie, Distributie, Metabolisme en Excretie)
  • theorietoets
Doelstelling

Na het volgen van deze module ben je in staat de zorgvrager te informeren over begrippen en principes van de farmacologie. 

Doelgroep
Verpleegkundigen MBO en HBO.

Niveau en gewenste voorkennis

Deze module is ontwikkeld voor verpleegkundigen niveau 4 en hoger. De training behandelt de basiskennis van farmacologie. 

Aanbieder van deze e-learning  
De modules zijn ontwikkeld door The Competence Group - Zorgleren. Het uitgebreide assortiment e-learningmodules wordt in nauwe samenwerking met zorgverleners ontwikkeld en sluit daarom perfect aan op de werksituatie.

Studiebelasting en accreditatie
De studieduur hangt af van jouw kennis en ervaring en hoe snel je leest en leert. Houd rekening met een studieduur van 1 uur.
Deze module is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V. Voor deze module krijg je 1 accreditatiepunt.
Na het succesvol afronden van de module door de kennistoets te behalen ontvang je een digitaal certificaat.

Let op
Accreditatiepunten voor deze e-learning worden automatisch bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Accreditatiepunten worden alleen verwerkt als je direct bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer kwaliteitsregister invult. Later toevoegen is niet mogelijk.

Inbegrepen

  • Aanmaken account in digitale leeromgeving
  • De module blijft vanaf het moment van inloggen 1 jaar voor jou toegankelijk
  • De mogelijk voor het stellen van vragen over het gebruik van de e-learning
  • Een digitaal certificaat
  • Registratie accreditatiepunt(en); mits je bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer van het kwaliteitsregister invult

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de cursus kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt? 
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar deze online cursus.
Je krijgt gedurende 1 jaar toegang tot de online module. Je kunt het dus later ook weer opnieuw doornemen als je dat wilt.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Zorgleren/The Competence Group. Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de e-learning en de verwerking van accreditatiepunten.


Praktische informatie
Prijs: € 25,75 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1
Accreditatiepunten: 1
Schrijf je in voor deze cursus!

Medicatie en medicatieveiligheid

Werk je als (zelfstandig) helpende of verzorgende in de zorg? Dan moet jij veilig medicijnen kunnen toedienen. Leer alles over soorten medicatie, toedieningsvormen en medicatieveiligheid in een medicatiecursus.

Toon cursussen in de categorie Medicatie en medicatieveiligheid