Ondernemende Vaardigheden voor Zorgprofessionals

1 dagdeel + online reflectiemoment (1,5 uur)

De gezondheidszorg verandert in een snel tempo. Ook je rol als zorgprofessional verandert. Zo ben je niet alleen zorgverlener, maar ook expert en coach. Waar het kan doet de cliënt het zoveel mogelijk zelf, met hulp van zijn of haar omgeving. Zelf verantwoordelijk zijn voor je gezondheid wordt steeds belangrijker. En in plaats van ‘zorgen voor’ is het steeds meer ‘zorgen dat’. Dit betekent ook dat niet het protocol, maar de behoefte van de cliënt leidend is. Vanuit je eigen kracht en vakmanschap handelen. Goed luisteren naar de patiënt, doorvragen en kritisch kunnen zijn op je eigen handelen. Waar heeft de patiënt behoefte aan en wie of wat heb ik daarvoor nodig?

Dit alles vraagt om andere vaardigheden, met een mooi woord noemen we dit ondernemende vaardigheden. Proactief zijn, handelen vanuit persoonlijk leiderschap en goed kunnen communiceren. Vaardigheden die je ook helpen om grip en controle te houden op je eigen functie en loopbaan. Want hoe sta je nu in je werk? En hoe zie je dit de komende jaren voor je? In deze training leren we je wat deze ondernemende vaardigheden inhouden en hoe je hiermee in je kracht komt te staan.

Inhoud

De training ‘Ondernemende vaardigheden voor zorgprofessionals’ heeft tot doel medewerkers die dicht bij de cliënt staan, te laten ervaren wat het betekent om een ondernemende zorgprofessional te zijn. Maar ook te leren hoe dit direct toe te passen in de praktijk. De opzet van de training is interactief, met als belangrijke vraag: hoe kan ik dit morgen in mijn werk toepassen?

Na een aantal weken volgt een online reflectiemoment met de deelnemers: is het gelukt om met het geleerde aan de slag te gaan in de praktijk? Waar liep je tegenaan?

De training heeft een drietal pijlers:

 • Proactieve houding & zelf startend vermogen
 • Persoonlijk leiderschap & eigen regie
 • Gespreksvaardigheden
Doelstelling

Na de training:

 • heeft de professional inzicht in de ontwikkelingen in de zorg en de veranderende rol van de zorgprofessional hierin
 • heeft de professional inzicht in de eigenschappen, houding en vaardigheden die horen bij deze veranderende zorgprofessional
 • begrijpt de professional de urgentie en noodzaak van het ontwikkelingen van deze ondernemende eigenschappen
 • begrijpt de professional wat een proactieve houding en zelfstartend vermogen inhouden
 • begrijpt de professional wat persoonlijk leiderschap is en hoe eigen regie gevoerd kan worden
 • heeft de professional inzicht in cruciale gesprekstechnieken als doorvragen, luistervaardigheden en het stellen van de juiste vragen
 • heeft de professional een persoonlijk leerplan van bovenstaande leerdoelen en weet hij of zij hoe hiermee in de praktijk aan de slag te gaan.

Doelgroep
Zorgprofessionals uit alle sectoren, van cure tot care.

De training is geschikt voor zowel ZZP’ers in de zorg als zorgprofessionals die in dienst zijn bij een zorgorganisatie. Als ZZP’er ben je in feite ondernemer van je eigen bedrijf, hier zal in de training dan ook meer nadruk op liggen. Ben je in dienst binnen een organisatie? Dan ligt de focus op ondernemend gedrag op de werkvloer.

Niveau en gewenste voorkennis

Geen voorkennis vereist.

Docent
De training wordt gegeven door Pim van de Pavert, trainer/coach.

Studiebelasting
1 dagdeel + online reflectiemoment (1,5 uur)

Na de training direct aan de slag met je eigen leerplan. Vervolgens ga je zelf aan de slag met je leerplan in de dagelijkse praktijk. Na een aantal weken vindt een reflectiemoment plaats: hoe ben je met je leerplan aan de slag gegaan? Hoe verliep dit en waar liep je eventueel tegenaan?

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en 100% aanwezigheid.
 • Je hebt aangetoond dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om met het geleerde aan de slag te gaan.

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst.
De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een certificaat.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water en lunch
 • Studiematerialen
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 302,50 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 4

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden