Terug naar je zoekresultaten

Webinar Basis Lymfologie

Deze korte digitale scholing is voor iedereen die wil worden bijgepraat over de anatomie en fysiologie van de basisprincipes van het lymfestelsel.

Onder lymfologie verstaan we de leer van de anatomie en functie alsmede de pathologie van het lymfesysteem of de lymfevaten. Een niet goed overbelast functionerend lymfsysteem kan een nadelige uitwerking hebben op de gezondheid. Zo kan een (onbehandelde)
lymfologische aandoening leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven en is er een groter risico op wondroos.
Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfestelsel, dat een zeer belangrijke rol heeft. Het bevind zich door het hele lichaam uit en loopt voor het grootste gedeelte parallel met de bloedvaten. In tegenstelling tot de bloedsomloop vormt het lymfestelsel geen gesloten systeem.

Het lymfesysteem is het belangrijkste onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Het heeft hierbij de functie van een transportsysteem voor verschillende afvalstoffen, die via de bloedvaten in de ruimte tussen de cellen terechtkomen (extracellulaire ruimte of interstitium) en door het lichaam niet via andere manieren kunnen worden afgebroken.
Alleen met een intact, goed functionerend lymfesysteem en door een optimale afvoer van de lymfe kan deze zogenaamde “lymfelast” slagen. De lymfelast bestaat vooral uit stoffen zoals water, zouten, gassen, eiwitten, voedingsvetten, cellen en celafval, maar ook uit ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.Als het lymfestelsel niet volledig of niet goed wordt aangelegd tijdens de zwangerschap dan wordt dit primair lymfoedeem genoemd.

Wanneer het lymfestelsel gedurende ons leven wordt aangedaan door bijvoorbeeld operaties, bestralingen of erysipelas dan noemen we dit een secundair lymfoedeem. Heel oneerbiedig wordt het lymfestelsel ook wel het ‘riool’ van ons lichaam genoemd.

Opslaan in je bladwijzers

Voor wie

Gediplomeerd verzorgenden (IG) en verpleegkundigen, huidtherapeuten, fysiotherapeuten, compressietherapeuten en ieder andere geïnteresseerde. 

Niveau en gewenste voorkennis

Niveau 3, 4, 5 en 6

Wat wordt er behandeld

Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen:

  • Uitleg over de functie en de anatomie van het lymfestelsel
  • Uitleg over de fysiologische processen aangevuld met laatste wetenschappelijke kennis
  • Verschillende diagnostische tools worden besproken
  • Welke niet invasieve interventies / behandelmogelijkheden zijn er allemaal
  • Compressie en compressiemogelijkheden bij lymfoedeem

Doelstelling

Na deelname aan deze cursus ken je de theoretische basisprincipes van de lymfologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten hiervan. Je kunt beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen met lymfoedeem mee te maken kunnen krijgen

Hoeveel tijd heb je nodig

Les op locatie
3 uur
Doorloop
1 dagdeel
Data
05 september 2024 - 18:00 - 21:00 uur
Next
Online
Locatie(s)
Online Via internet 0
. . Online ()
PRIJS
€ 60,00 (vrijgesteld van BTW)
DOCENT(EN)
Trainer Katinka Rutjens
Deze cursus wordt gegeven door Katinka Rutjens.
Inbegrepen
  • Digitaal certificaat
  • Erkend certificaat
  • ODA punten V&VN
  • Registratie accreditatiepunten
  • Studiematerialen
Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan de gestelde voorwaarden.
Certificaat zorgscholing
Categorie
Wondzorg en zwachtelen: Werk je (als zzp’er) in de zorg? Dan moet jij goede wondzorg kunnen toepassen. Leer alles over het ontstaan en het voorkomen van wonden, zwachteltechnieken en compressietherapie. Niets is zo vervelend als een nare wond die niet goed geneest. Met een cursus wondbehandeling leer je alles over het ontstaan van rode- gele- of zwarte wonden en preventieve maatregelen die je kunt nemen. De verzorging van verschillende wonden, wondgenezing en verbandtechnieken waarmee je onnodige complicaties helpt voorkomen en zorgt voor een sneller herstel.
ook voor organisaties

Deze training is ook als incompany te boeken

direct een prijsindicatie

Inschrijven

05 september 2024 - 18:00 - 21:00 uur
10 beschikbaar
Deze training is ook als organisatie te boeken
We bieden naast individuele cursussen ook maatwerk en incompany oplossingen. Vraag hier een offerte aan en je krijgt direct meer informatie toegestuurd.
Dank je wel voor je aanvraag, we nemen snel contact met je op!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.
Interesse in deze training?
Heb je interesse in deze training maar niet op de datums die beschikbaar zijn of zijn er nog geen datums bekend vul dan dit formulier in en krijg een notificatie als er nieuwe datums bekend worden.
Dank je wel voor je interesse, zodra er een nieuwe datum bekend is krijg je hier bericht van!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.

Deze training is ook voor groepen als organisatie te boeken

Direct een prijsindicatie