Terug naar je zoekresultaten

Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten

Werk jij met palliatieve cliënten? Wil je graag meer ontdekken hoe je goed zorg draagt voor je cliënt en naasten, je collega’s en jezelf? Dan is deze cursus iets voor jou!

Deze cursus bestaat uit 6 middagen

Helmond
23-4, 28-5, 11-6, 25-6, 9-7 en 3-9-2024


Als verpleegkundige en verzorgende heb je te maken met cliënten die niet meer beter kunnen worden. Dat kan in het beginstadium, bij wat we eerder chronisch zieken noemden, of bij dementerenden, maar dat kan ook bij cliënten in de laatste levensfase. De palliatieve zorg vraagt een benadering op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel vlak. Dit vraagt nogal wat van je als zorgverlener. Daarom is het belangrijk je kennis bij te blijven spijkeren, je vaardigheden te blijven oefenen en op je houding te blijven reflecteren.

Je verdiept je gedurende zes dagdelen in de palliatieve zorg. Van te voren bereid je elke bijeenkomst voor door je in te lezen, filmpjes te bekijken en/of opdrachten te maken die te maken hebben met de onderwerpen van de cursus. Dit vraagt ongeveer 2-3 uur per module. Naast de 24 accreditatiepunten kan je ook 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN onder Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten. Het inhoudelijke zal worden besproken adv een power point presentatie, die je na afloop van de bijeenkomst in pdf krijgt aangeleverd.

Opslaan in je bladwijzers

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners die hun deskundigheid op het gebied van de palliatieve zorg willen bevorderen.

Niveau en gewenste voorkennis

Niveau 3, 4, 5 en 6

Wat wordt er behandeld

Module 1 Jij & palliatieve zorg
Tijdens de eerste bijeenkomst, die je al hebt voorbereid adv een opdracht, maken we kennis met elkaar en gaan we allereerst dieper in op welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ieder als persoon heeft. Je verdiept je in het enneagram en krijgt zicht op je drijfveren. Immers, je bent als zorgverlener zelf een belangrijk instrument. Je leert jezelf beter kennen: wat brengt jou in beweging, wat zijn je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen? Verder gaan we in op wat palliatieve zorg en ethische dilemma’s inhouden adv een power point presentatie. We wisselen voorbeelden uit van ethische dilemma’s uit de (eigen) praktijk.

Module 2 Symptomen signaleren in de palliatieve fase
In de tweede bijeenkomst worden drie casussen besproken, waar 3 refractaire symptomen spelen. Vooral pijn, dyspnoe en delier worden uitgediept We bespreken hoe de Signalering Box te gebruiken.

Module 3 Besluitvorming rond het levenseinde
De derde keer wordt ingegaan op besluiten rond het levenseinde, waaronder palliatieve sedatie en euthanasie, m.b.v. een power point presentatie en er wordt gewerkt met Zorgpad Stervensfase. Wat je rol hierin is als zorgverlener.

Module 4 Palliatieve zorg en dementie
De vierde keer bespreken we dementie en palliatieve zorg. Hoe is palliatieve zorg anders bij cliënten met dementie? Wanneer en hoe advance care te bieden.

Module 5 Communicatie in de palliatieve fase
De vijfde keer bespreken we de sterfstijlen adv filmpjes en wat dat betekent voor hoe we praten over de dood. Hoe we daarin aan kunnen sluiten bij de persoonlijkheid en sterfstijl van de cliënt. Ook oefenen we met spiegelend luisteren. Zodat de cliënt zich gehoord en gekend voelt.

Module 6 Spirituele zorg
De laatste keer gaan we in op wat spirituele zorg inhoudt en hoe we spirituele zorg bieden. Belangrijk is te kunnen luisteren naar de (zielen)pijn van cliënt en naasten en daarbij aanwezig te zijn, zodat de cliënt zich kan verhouden tot wat er is. We oefenen m.b.v. Mindfulness en gaan in op (zelf) compassie.

Doelstelling

Na deelname aan deze cursus ben je op de hoogte van de volgende onderwerpen:

  • Jij & Palliatieve zorg
  • Symptomen in de palliatief-terminale fase
  • Besluitvorming rond het levenseinde
  • Communicatie in de palliatieve zorg
  • Spirituele zorg
  • Dementie en palliatieve zorg

Hoeveel tijd heb je nodig

Les op locatie
24 uur
Doorloop
6 dagdelen
Accreditatie
Je kunt deze cursus in het Accreditatiepunten Kwaliteitsregister V&V registreren. Voor deze cursus krijg je 24 accreditatiepunten.
PRIJS
Op aanvraag!
Inbegrepen
  • Digitaal certificaat
  • Koffie, Thee en Water
  • Registratie accreditatiepunten
  • Studiematerialen
Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan de gestelde voorwaarden.
Certificaat zorgscholing
Categorie
Palliatieve zorg: Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.
ook voor organisaties

Deze training is ook als incompany te boeken

direct een prijsindicatie

Inschrijven

Er zijn momenteel geen datums bekend voor deze training. Heb je hier wel interesse in dan kan je bij het tabblad interesse jouw gegevens invoeren en dan houden wij je op de hoogte over nieuwe datums!
Deze training is ook als organisatie te boeken
We bieden naast individuele cursussen ook maatwerk en incompany oplossingen. Vraag hier een offerte aan en je krijgt direct meer informatie toegestuurd.
Dank je wel voor je aanvraag, we nemen snel contact met je op!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.
Interesse in deze training?
Heb je interesse in deze training maar niet op de datums die beschikbaar zijn of zijn er nog geen datums bekend vul dan dit formulier in en krijg een notificatie als er nieuwe datums bekend worden.
Dank je wel voor je interesse, zodra er een nieuwe datum bekend is krijg je hier bericht van!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.

Deze training is ook voor groepen als organisatie te boeken

Direct een prijsindicatie