Wondzorg

In deze training staat wondzorg centraal. Als verzorgende/verpleegkundige begeleidt je de zorgvrager met wonden. Je informeert en instrueert de zorgvrager over de wondgenezing en wat de zorgvrager kan doen aan zijn leefpatroon om de wondgenezing te optimaliseren. Iedere wond is anders een standaard wondzorgpakket is er namelijk niet en dat maakt het verzorgen van wonden soms lastig. Het soort wond en de wondgenezingsfactoren zijn bepalend voor het wondbehandelingsplan die door arts of wondverpleegkundige wordt vastgesteld. Om een wondbehandelingsplan uit te kunnen voeren is basiskennis over algemene wondzorg van belang. Deze cursus richt zich hierop. Preventieve maatregelen om wondinfectie te voorkomen, fasen in het wondgenezingsproces en diverse wondbehandelingen en verbandtechnieken staan centraal. De vaardigheden uit deze cursus vallen onder de voorbehouden- en risicovolle handelingen.

Inhoud

Tijdens deze training is er tijd en ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Het eerste gedeelte zal in het teken staan van theorie. Hierin wordt verteld wat de wet BIG zegt over wondzorg, hoe moet je werken met het WCS, ATLAS en TIME model. Welke factoren hebben invloed op de wondgenezing en welk materiaal kun je gebruiken bij verschillende soorten wonden.
Het laatste gedeelte leer je op de juiste manier de basis van het toepassen van wondzorg bij rode en gele wonden.  Hierbij wordt gebruik gemaakt van VilansKickprotocollen.

Doelstelling

Aan het einde van deze training ben je in staat om vanuit de basiskennis decubitus wonden, rode en gele wonden te verzorgen. Daarnaast heb je voldoende kennis op gedaan om de ATLAS, TIME en WCS model toe te passen in de praktijk

Na de cursus

 • weet je hoe de Wet BIG van toepassing is in relatie tot wondzorg.
 • ben je op de hoogte van de anatomie en fysiologie van de huid.
 • ben je op de hoogte van de principes van het WCS (woundcare consultant society) en haar indeling.
 • ben je op de hoogte van de principes van het TIME en ATLAS.
 • weet je welke factoren de wondgenezing bevorderen of negatief kunnen beïnvloeden.
 • ben je op de hoogte van verschillend wondverband materiaal.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn met een functioneel zelfstandig bevoegd zoals verpleegkundigen en verzorgenden IG.

En aan niet zelfstandig bevoegden zorgverleners zoals, verzorgende, begeleiders in de gehandicaptenzorg.

 

Niveau en gewenste voorkennis

Net als in de praktijk ben je zelf verantwoordelijk voor de kennis die je hebt. Deelnemers bereiden zichzelf in hun eigen tempo en naar eigen inzicht voor op de cursusdag. Je kunt je zelf voorbereiden doormiddel van (Vilans)protocollen of doormiddel van een e-learningmodule.

Je mag tijdens deze training gebruik maken van eigen protocollen of Vilans protocollen.

Docente
Deze cursus wordt verzorgd door Tonia Jacobs, zij is een geregistreerd verpleegkundige, gekwalificeerd docent met een ruime werkervaring in diverse velden van de gezondheidszorg.

Studiebelasting
De lesdag zelf bedraagt 4 lesuren.

Voorbereidingstijd: Het doornemen van de actuele protocollen.
Duur van de bijeenkomst: 1 dagdeel

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
 • Je hebt aangetoond dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de getoetste vaardigheden uit te voeren. 

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst.
De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een certificaat.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water
 • Gebruik van oefenmateriaal
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 120,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 4

Wondzorg en zwachtelen

Werk je (als zzp’er) in de zorg? Dan moet jij goede wondzorg kunnen toepassen. Leer alles over het ontstaan en het voorkomen van wonden, zwachteltechnieken en compressietherapie.

Niets is zo vervelend als een nare wond die niet goed geneest. Met een cursus wondbehandeling leer je alles over het ontstaan van rode- gele- of zwarte wonden en preventieve maatregelen die je kunt nemen. De verzorging van verschillende wonden, wondgenezing en verbandtechnieken waarmee je onnodige complicaties helpt voorkomen en zorgt voor een sneller herstel.

Toon cursussen in de categorie Wondzorg en zwachtelen

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden