Terug naar je zoekresultaten

Webinar | Opfriscursus flebologie (veneuze- of vaatproblematiek)

Herkennen, onderkennen en de juiste interventie toepassen bij disfunctioneren van het veneuze stelsel / flebologische aandoeningen.

In ons dagelijks werk zien we regelmatig patiënten/cliënten met zichtbare verkleuringen, huidontstekingen, eczeem, spataderen en vochtophopingen (oedeem) in de benen. Hoe gaan we hiermee om en hoe serieus moeten we deze uitingsvormen nemen? Over het algemeen doen we hier niets mee, pas als het extreem wordt of als de persoon zelf aangeeft er last van te hebben, trekken we aan de bel. Dat is jammer, want dan is ‘het leed al geleden’ en volgt er een heel traject van therapeutische- en behandelinterventies terwijl we de pathologische verschijningsvormen al in de kiem hadden kunnen smoren.

De Covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer thuis hebben moeten blijven. We brengen meer tijd achter de computer of de televisie door en activiteiten buitenshuis zijn beperkt gebleken. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer zitten en dus minder bewegen. Dit heeft een negatieve invloed op de conditie van de bloedvaten. Het risico op oedeem neemt hierdoor toe, net zoals het ontwikkelen van flebologische aandoeningen.

Bovengenoemde situatie is één van de zeer vele redenen van het disfunctioneren van het veneuze stelsel. Het tijdig ingrijpen bij flebologische aandoeningen voorkomt ernstige problemen zoals huidontstekingen, spataderen, het ulcus cruis, secundair lymfoedeem en dependancy (afhankelijkheid) oedeem. 

Jij als zorgprofessional zal dus steeds meer patiënten tegenkomen die een flebologisch probleem ontwikkelen. Herkennen, onderkennen en de juiste interventie zorgen ervoor dat de kwaliteit van de geboden zorg gewaarborgd blijft. Wellicht dat je zelf ook te kampen hebt met een veneus disfunctioneren? 

Opslaan in je bladwijzers

Voor wie

Gediplomeerd verzorgenden (IG) en verpleegkundigen, huidtherapeuten, fysiotherapeuten, compressietherapeuten en ieder andere geïnteresseerde. 

Niveau en gewenste voorkennis

Niveau 3, 4, 5 en 6

Wat wordt er behandeld

Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen:

 • Wat is flebologie (anatomie en pathologie)
 • Hoe herken je vroegtijdig afwijkingen aan het afvoersysteem
 • Klinisch redeneren en differentiaaldiagnoses
 • Behandelstrategieën 

Doelstelling

Na deelname aan deze cursus

 • Ken je de theoretische basisprincipes van de flebologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten van de veneuze circulatie.
 • Kun je beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen mee te maken kunnen krijgen als de aderfunctie tekortschiet.
 • Kun je de ernst van de afwijking beter inschatten.
 • Ben je in staat de patiënt juist te informeren en adviseren en door te verwijzen naar de juiste discipline.
 • Heb je begrip over de vele verschillende behandel mogelijkheden zie er zijn.
 • Weet je het verschil tussen elastische kousen met en zonder een naad (bonus onderwerp.

Hoeveel tijd heb je nodig

Les op locatie
3 uur
Doorloop
1 dagdeel
Data
19 juni 2024 - 14:00 - 17:00 uur
Next
Online
Locatie(s)
Online Via internet 0
. . Online ()
PRIJS
€ 60,00 (vrijgesteld van BTW)
DOCENT(EN)
Trainer Katinka Rutjens
Deze cursus wordt gegeven door Katinka Rutjens.
Inbegrepen
 • Digitaal certificaat
 • Erkend certificaat
 • ODA punten V&VN
 • Registratie accreditatiepunten
 • Studiematerialen
Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan de gestelde voorwaarden.
Certificaat zorgscholing
Categorie
Wondzorg en zwachtelen: Werk je (als zzp’er) in de zorg? Dan moet jij goede wondzorg kunnen toepassen. Leer alles over het ontstaan en het voorkomen van wonden, zwachteltechnieken en compressietherapie. Niets is zo vervelend als een nare wond die niet goed geneest. Met een cursus wondbehandeling leer je alles over het ontstaan van rode- gele- of zwarte wonden en preventieve maatregelen die je kunt nemen. De verzorging van verschillende wonden, wondgenezing en verbandtechnieken waarmee je onnodige complicaties helpt voorkomen en zorgt voor een sneller herstel.
ook voor organisaties

Deze training is ook als incompany te boeken

direct een prijsindicatie

Inschrijven

19 juni 2024 - 14:00 - 17:00 uur
12 beschikbaar
Deze training is ook als organisatie te boeken
We bieden naast individuele cursussen ook maatwerk en incompany oplossingen. Vraag hier een offerte aan en je krijgt direct meer informatie toegestuurd.
Dank je wel voor je aanvraag, we nemen snel contact met je op!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.
Interesse in deze training?
Heb je interesse in deze training maar niet op de datums die beschikbaar zijn of zijn er nog geen datums bekend vul dan dit formulier in en krijg een notificatie als er nieuwe datums bekend worden.
Dank je wel voor je interesse, zodra er een nieuwe datum bekend is krijg je hier bericht van!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.

Deze training is ook voor groepen als organisatie te boeken

Direct een prijsindicatie