Webinar Basis Lymfologie

Deze korte digitale scholing is voor iedereen die wil worden bijgepraat over de anatomie en fysiologie van de basisprincipes van het lymfestelsel.

Onder lymfologie verstaan we de leer van de anatomie en functie alsmede de pathologie van het lymfesysteem of de lymfevaten. Een niet goed overbelast functionerend lymfsysteem kan een nadelige uitwerking hebben op de gezondheid. Zo kan een (onbehandelde)
lymfologische aandoening leiden tot aanzienlijke beperkingen in het dagelijks leven en is er een groter risico op wondroos.
Naast het bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfestelsel, dat een zeer belangrijke rol heeft. Het bevind zich door het hele lichaam uit en loopt voor het grootste gedeelte parallel met de bloedvaten. In tegenstelling tot de bloedsomloop vormt het lymfestelsel geen gesloten systeem.

Het lymfesysteem is het belangrijkste onderdeel van het menselijke immuunsysteem. Het heeft hierbij de functie van een transportsysteem voor verschillende afvalstoffen, die via de bloedvaten in de ruimte tussen de cellen terechtkomen (extracellulaire ruimte of interstitium) en door het lichaam niet via andere manieren kunnen worden afgebroken.
Alleen met een intact, goed functionerend lymfesysteem en door een optimale afvoer van de lymfe kan deze zogenaamde “lymfelast” slagen. De lymfelast bestaat vooral uit stoffen zoals water, zouten, gassen, eiwitten, voedingsvetten, cellen en celafval, maar ook uit ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.Als het lymfestelsel niet volledig of niet goed wordt aangelegd tijdens de zwangerschap dan wordt dit primair lymfoedeem genoemd.

Wanneer het lymfestelsel gedurende ons leven wordt aangedaan door bijvoorbeeld operaties, bestralingen of erysipelas dan noemen we dit een secundair lymfoedeem. Heel oneerbiedig wordt het lymfestelsel ook wel het ‘riool’ van ons lichaam genoemd.

Inhoud

Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen:

  • Uitleg over de functie en de anatomie van het lymfestelsel
  • Uitleg over de fysiologische processen aangevuld met laatste wetenschappelijke kennis
  • Verschillende diagnostische tools worden besproken
  • Welke niet invasieve interventies / behandelmogelijkheden zijn er allemaal
  • Compressie en compressiemogelijkheden bij lymfoedeem
Doelstelling

Na deelname aan deze cursus ken je de theoretische basisprincipes van de lymfologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten hiervan. Je kunt beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen met lymfoedeem mee te maken kunnen krijgen

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor gediplomeerd verzorgenden (niveau 3 of VIG) en verpleegkundigen (niveau 4, 5, en 6), huidtherapeuten, fysiotherapeuten, compressietherapeuten en ieder andere geïnteresseerde.

Niveau en gewenste voorkennis

Van jou als deelnemer wordt verwacht dat je iets van basiskennis hebt van het menselijk lymfatische circulatiesysteem. Ook als het lang geleden is dat je je opleiding hebt afgerond zal deze online cursus een waardevol opfrismoment zijn.

Docente
Katinka is in 1990 afgestudeerd als verpleegkundige en van 2006 tot 2021 werkzaam bij Varodem vanwaar ze zich heeft gespecialiseerd in compressie, compressiehulpmiddelen en oedeem en ontwikkeling van verschillende compressiehulpmiddelen, met als klap op de vuurpijl de oprichting van de Varodem Academy. In 2015 is ze afgestudeerd in Groot Brittannië als evidence based FG-MLD therapeut en trainer. Ze leidt sinds 5 jaar Nederlandse huid- en fysiotherapeuten op tot ‘Fill’- en ‘Flush’ MLD therapeut. Katinka heeft meegewerkt aan verschillende opleidingen voor compressietherapeuten, onderzoeken en heeft op menig (inter)nationaal congres gesproken.

Vanaf 2022 runt Katinka School of Skills. Ze noemt zichzelf oedeem- en compressofiel en richt zich op zorgprofessionals die zich bezig houden met oedeem en compressie. 
Door kennis en vaardigheden in dit specialisatiegebied met passie en flair door te geven hoopt ze dat er nog betere patiëntenzorg gegeven kan worden.

Studiebelasting en accreditatie
Deze zeer informatieve cursus bestrijkt 3 uur inclusief korte pauze.

Accreditatie: 3 punten nummer: ID 475937

  • V&V: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
  • ADAP Huidtherapeuten
  • Kabiz Compressietherapeuten
  • Keurmerk fysiotherapie / KNGF fysiotherapie
  • CvC bandagisten
    Competenties:
    Vakinhoudelijk handelen 20%
    Maatschappelijk handelen 20%
    Kennis & Wetenschap 60%

Voorbereiding: geen
Duur van de bijeenkomst(en): 3 uur
Zelfstudie/huiswerk: geen
Toets: nee

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

  • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
  • Je het evaluatieformulier hebt ingevuld en geretourneerd

Inbegrepen
Hand-out / naslagwerk
Registratie accreditatiepunten door School of Skills
Digitaal School of Skills certificaat
Digitaal Zorgscholing certificaat


Praktische informatie
Prijs: € 60,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 3
Accreditatiepunten: 3
Schrijf je in voor deze cursus!
Schrijf je in voor deze cursus!

Datum Tijden Locatie Beschikbaar
04-07-2023 18:00 - 21:00 Online 10 beschikbaar

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

3
3 accreditatie punten
€ 60,00
Webinar Basis Lymfologie Eerstvolgende datum:
04 jul 2023 - 18:00 - 21:00

Geldigheid Onbeperkt
MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden