Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten

Werk jij met palliatieve cliënten? Wil je graag meer ontdekken hoe je goed zorg draagt voor je cliënt en naasten, je collega’s en jezelf? Dan is deze cursus iets voor jou!

Als verpleegkundige en verzorgende heb je te maken met cliënten in de laatste levensfase. De palliatieve zorg is een benadering op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel vlak. Dit vraagt nogal wat van je als zorgverlener. Daarom is het belangrijk je kennis bij te blijven spijkeren, je vaardigheden te blijven oefenen en op je houding te blijven reflecteren. Je verdiept je gedurende zes dagdelen in de palliatieve zorg. Van te voren bereid je elke bijeenkomst voor door je in te lezen, film te kijken en/of opdrachten te maken. Dit vraagt ongeveer 2 uur per module. Naast de 24 accreditatiepunten kan je 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN onder Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten. Het inhoudelijke zal worden besproken a.d.h.v. een power point presentatie, die je na afloop van de bijeenkomst in pdf krijgt aangeleverd. Aanwezigheidsplicht is minimaal vier keer en bij een gemist cursusdeel toon je aan dat je je voorbereid hebt.

Inhoud

Module 1 Jij & palliatieve zorg (25 september 2018)
Tijdens de eerste bijeenkomst, die je al hebt voorbereid adv een opdracht, maken we kennis met elkaar en gaan we allereerst dieper in op welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ieder als persoon heeft. Je verdiept je in het enneagram en krijgt zicht op je drijfveren. Immers, je bent als zorgverlener zelf een belangrijk instrument. Je leert jezelf en de andere deelnemers beter kennen: wat brengt jou in beweging? Verder gaan we in op wat palliatieve zorg en ethische dilemma’s inhouden a.d.h.v. een power point presentatie. We wisselen voorbeelden uit van ethische dilemma’s uit de (eigen) praktijk

Module 2 Symptomen signaleren in de palliatieve fase (9 oktober 2018)
In de tweede bijeenkomst worden drie casussen besproken, waar 3 refractaire symptomen spelen. Vooral pijn, dyspnoe en delier worden uitgediept m.b.v. de Signalering Box. Hoe word jij geraakt?

Module 3 Besluitvorming rond het levenseinde (16 oktober 2018)
De derde keer wordt ingegaan op besluiten rond het levenseinde, waaronder palliatieve sedatie en euthanasie, m.b.v. Zorgpad Stervensfase. Wat je rol hierin is als zorgverlener. En hoe jij hierin staat.

Module 4 Communicatie in de palliatieve fase (30 oktober 2018)
De vierde keer bespreken we de sterfstijlen en wat dat betekent voor hoe we praten over de dood. Hoe we daarin aan kunnen sluiten bij de persoonlijkheid en sterfstijl van de cliënt. Ook oefenen we met spiegelend luisteren. Zodat de cliënt zich gehoord en gezien voelt.

Module 5 Spirituele zorg (13 november 2018)
De vijfde keer gaan we in op wat spirituele zorg inhoudt en hoe we spirituele zorg bieden. Belangrijk is te kunnen luisteren naar de (zielen)pijn van cliënt en naasten en daarbij aanwezig te zijn, zodat de cliënt zich kan verhouden tot wat er is. Ook verkennen we de rouwtaken. We oefenen m.b.v. mindfulness en gaan in op (zelf) compassie.

Module 6 Palliatieve zorg en dementie (27 november 2018)
De zesde en laatste keer volgen we opnieuw de cyclus palliatieve zorg- ethische dilemma’s – signalering – besluitvorming – communicatie en spirituele zorg toegespitst op dementie en palliatieve zorg. Hoe is palliatieve zorg anders bij cliënten met dementie? Wanneer en hoe advance care te bieden. Welke specifieke kwaliteiten vraagt deze zorg?

Doelstelling
Na deelname aan deze cursus ben je op de hoogte van de volgende onderwerpen:

 • Jij & Palliatieve zorg
 • Symptomen in de palliatief-terminale fase
 • Besluitvorming rond het levenseinde
 • Communicatie in de palliatieve zorg
 • Spirituele zorg
 • Dementie en palliatieve zorg

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners niveau 3-5, die hun deskundigheid op het gebied van de palliatieve zorg willen bevorderen.

Niveau en gewenste voorkennis
Ervaring op het gebied van palliatieve zorg is geen vereiste.

Docente
De 6-daagse cursus Palliatieve Zorg wordt gegeven door Ciska Roth, praktiserend palliatieve zorg verpleegkundige, trainer en coach.

Studiebelasting en accreditatie
Deze cursus is verdeeld over zes dagdelen.
Naast de 24 accreditatiepunten kan je 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN onder Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Voorbereiding: Van te voren bereid je elke bijeenkomst voor door je in te lezen, film te kijken en/of opdrachten te maken. Dit vraagt ongeveer 2 uur per module.

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en minimaal vier van de zes keer aanwezig zijn geweest, bij een gemist cursusdeel toon je aan dat je je voorbereid hebt.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water en lunch
 • Studiematerialen
 • Digitaal Zorgscholing certificaat
 • Registratie accreditatiepuntenPraktische informatie
Prijs: € 598,95 (incl. BTW)
Studie uren: 12
Accreditatiepunten: 24

Categorie Palliatieve zorg

Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.

Meer informatie

Deel via social media:

CURSUSDATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

24
24 accreditatie punten
€ 598,95
Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten dinsdag 25 sep - 13:00 - 17:00
Nog 2 plaatsen beschikbaar.
ANDERE DATUM?

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden