Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten

Werk jij met palliatieve cliënten? Wil je graag meer ontdekken hoe je goed zorg draagt voor je cliënt en naasten, je collega’s en jezelf? Dan is deze cursus iets voor jou!

Deze cursus bestaat uit 6 middagen van 12.45-17.00u.

 • Elsloo - Limburg
  21 september, 5 oktober, 19 oktober, 2 november, 16 november 2021 en 7 januari 2022

 • *Online
  28 september, 12 oktober, 26 oktober, 9 november, 30 november en 14 december 2021

 • Eindhoven
  30 september, 14 oktober, 28 oktober, 18 november, 2 december en 16 december 2021
 • Oss 
  13 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari, 10 maart en 24 maart 2022
 • *Online 
  18 januari, 1 februari, 15 februari, 1 maart, 15 maart en 29 maart 2022  

 

Als er een *Online bij staat is deze cursus ONLINE! Uit noodzaak geboren, maar verrassend dichtbij en persoonlijk, is intussen de ervaring. We werken ook hier in kleine groepen van max 6 deelnemers. Een enneagram interview of coachingsgesprek is er onderdeel van, via Zoom. Makkelijker ook om in je eigen omgeving bij jezelf te blijven. We komen ook online tot ontmoeten, uitwisselen en verdiepen!

Als verpleegkundige en verzorgende heb je te maken met cliënten die niet meer beter kunnen worden. Dat kan in het beginstadium, bij wat we eerder chronisch zieken noemden, of bij dementerenden, maar dat kan ook bij cliënten in de laatste levensfase. De palliatieve zorg vraagt een benadering op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel vlak. Dit vraagt nogal wat van je als zorgverlener. Daarom is het belangrijk je kennis bij te blijven spijkeren, je vaardigheden te blijven oefenen en op je houding te blijven reflecteren.

Je verdiept je gedurende zes dagdelen in de palliatieve zorg. Van te voren bereid je elke bijeenkomst voor door je in te lezen, filmpjes te bekijken en/of opdrachten te maken die te maken hebben met de onderwerpen van de cursus. Dit vraagt ongeveer 2-3 uur per module. Naast de 24 accreditatiepunten kan je ook 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN onder Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten. Het inhoudelijke zal worden besproken adv een power point presentatie, die je na afloop van de bijeenkomst in pdf krijgt aangeleverd.

Inhoud

Module 1 Jij & palliatieve zorg
Tijdens de eerste bijeenkomst, die je al hebt voorbereid adv een opdracht, maken we kennis met elkaar en gaan we allereerst dieper in op welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ieder als persoon heeft. Je verdiept je in het enneagram en krijgt zicht op je drijfveren. Immers, je bent als zorgverlener zelf een belangrijk instrument. Je leert jezelf beter kennen: wat brengt jou in beweging, wat zijn je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen? Verder gaan we in op wat palliatieve zorg en ethische dilemma’s inhouden adv een power point presentatie. We wisselen voorbeelden uit van ethische dilemma’s uit de (eigen) praktijk.

Module 2 Symptomen signaleren in de palliatieve fase
In de tweede bijeenkomst worden drie casussen besproken, waar 3 refractaire symptomen spelen. Vooral pijn, dyspnoe en delier worden uitgediept We bespreken hoe de Signalering Box te gebruiken.

Module 3 Besluitvorming rond het levenseinde
De derde keer wordt ingegaan op besluiten rond het levenseinde, waaronder palliatieve sedatie en euthanasie, m.b.v. een power point presentatie en er wordt gewerkt met Zorgpad Stervensfase. Wat je rol hierin is als zorgverlener.

Module 4 Palliatieve zorg en dementie
De vierde keer bespreken we dementie en palliatieve zorg. Hoe is palliatieve zorg anders bij cliënten met dementie? Wanneer en hoe advance care te bieden.

Module 5 Communicatie in de palliatieve fase
De vijfde keer bespreken we de sterfstijlen adv filmpjes en wat dat betekent voor hoe we praten over de dood. Hoe we daarin aan kunnen sluiten bij de persoonlijkheid en sterfstijl van de cliënt. Ook oefenen we met spiegelend luisteren. Zodat de cliënt zich gehoord en gekend voelt.

Module 6 Spirituele zorg
De laatste keer gaan we in op wat spirituele zorg inhoudt en hoe we spirituele zorg bieden. Belangrijk is te kunnen luisteren naar de (zielen)pijn van cliënt en naasten en daarbij aanwezig te zijn, zodat de cliënt zich kan verhouden tot wat er is. We oefenen m.b.v. Mindfulness en gaan in op (zelf) compassie.

Doelstelling
Na deelname aan deze cursus ben je op de hoogte van de volgende onderwerpen:

 • Jij & Palliatieve zorg
 • Symptomen in de palliatief-terminale fase
 • Besluitvorming rond het levenseinde
 • Communicatie in de palliatieve zorg
 • Spirituele zorg
 • Dementie en palliatieve zorg

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners niveau 3-5, die hun deskundigheid op het gebied van de palliatieve zorg willen bevorderen.

Niveau en gewenste voorkennis
Ervaring op het gebied van palliatieve zorg is geen vereiste.

Docente
De 6-daagse cursus Palliatieve Zorg wordt gegeven door Ciska Roth, praktiserend palliatieve zorg verpleegkundige, rouw-en verliesbegeleider, trainer en coach.

Studiebelasting en accreditatie
Deze cursus is verdeeld over zes dagdelen.
Naast de 24 accreditatiepunten kan je 12 punten toevoegen in je portfolio van de V&VN onder Overige deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Voorbereiding: Van te voren bereid je elke bijeenkomst voor door je in te lezen, film te kijken en/of opdrachten te maken. Dit vraagt ongeveer 2-3 uur per module. Daarom is het wenselijk je uiterlijk 2 weken voor de cursus datum in te schrijven.

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en minimaal vier van de zes keer aanwezig zijn geweest, bij een gemist cursusdeel toon je aan dat je je voorbereid hebt.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water 
 • Studiematerialen
 • Digitaal Zorgscholing certificaat
 • Registratie accreditatiepunten

In verband met de voorbereiding is het wenselijk je uiterlijk 2 weken voor de cursus datum in te schrijven. Is de startdatum binnen 2 weken dan mag je natuurlijk nog steeds inschrijven maar probeer er rekening mee te houden dat je vóór de startdatum je huiswerkopdracht afgerond moet hebben.


Praktische informatie
Prijs: € 599,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 12
Accreditatiepunten: 24
Schrijf je in voor deze cursus!

Datum Tijden Locatie Beschikbaar
28-09-2021 12:45 - 17:00 Online 1 beschikbaar
30-09-2021 12:45 - 17:00 Eindhoven VOL
13-01-2022 12:45 - 17:00 Oss 5 beschikbaar
18-01-2022 12:45 - 17:00 Online 3 beschikbaar

Palliatieve zorg

Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.

Toon cursussen in de categorie Palliatieve zorg

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

24
24 accreditatie punten
€ 599,00
Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten Eerstvolgende datum:
28 sep 2021 - 12:45 - 17:00
Nog 1 plaats beschikbaar.
24
24 accreditatie punten
€ 599,00
Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten Eerstvolgende datum:
30 sep 2021 - 12:45 - 17:00
Geen plaatsen meer beschikbaar
24
24 accreditatie punten
€ 599,00
Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten Eerstvolgende datum:
13 jan 2022 - 12:45 - 17:00

Oss
Geldigheid Onbeperkt
24
24 accreditatie punten
€ 599,00
Palliatieve Zorg - 24 accreditatiepunten Eerstvolgende datum:
18 jan 2022 - 12:45 - 17:00
Nog 3 plaatsen beschikbaar.
MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden