Groepstraining Cliëntveiligheidscultuur

Incompany training - Cliëntveiligheidscultuur en omgang met veiligheidsrisico’s

Deze cursus bestaat uit 2 dagen en is een Incompany training voor teams die in de zorg met elkaar dagelijks samen werken op de directe werkvloer.

Cliëntveiligheid en de omgang met veiligheidsrisico’s in de zorgsector is de laatste jaren sterk in de belangstelling gekomen. IZEP (Instrument Zelf Evaluatie Patientveiligheidscultuur), is o.a. ontwikkeld om het begrip veiligheidscultuur te concretiseren. Daarnaast is de IZEP een instrument dat aanspoort tot het bespreken van de veiligheid binnen een afdeling of een team. Gebruikers krijgen inzicht in elkaars veiligheidsbeleving, waardoor de deelnemers van en met elkaar leren over veiligheid. Daarnaast wordt het bewustzijn over het onderwerp aangescherpt.
Met de IZEP wordt zichtbaar waar de afdeling of het team staat op de zgn. “veiligheidscultuurladder”. De sterke en zwakke plekken in de cliëntveiligheidscultuur worden duidelijk, maar ook hoe de afdeling of het team zich kan ontwikkelen. Op basis van de bevindingen kan een gericht plan gemaakt worden om de cliëntveiligheidscultuur te verbeteren.

 

 

 

Inhoud

De veiligheidscultuurworkshops worden toegepast in een specifieke, dialoog stimulerende en veranderingsbereidheid creërende vorm. De IZEP-workshop werd gehouden in de vorm van twee sessies.

De eerste is 8 uur en de tweede 4 uur. Het huiswerk zal minimaal 4 uur in beslag nemen per deelnemer. De tweede sessie dient het liefst binnen 6 weken na de eerste sessie te zijn.

Het programma in eerste sessie(8 uur) is inventariserend van aard en ziet er als volgt uit:

 • inleiding tot verandering van veiligheidscultuur
 • kennis maken met elkaar op het gebied van cliëntveiligheid
 • bewustwording van het begrip cliëntveiligheidscultuur;
 • geleide doorloop van de tool;
 • het meten van cliëntveiligheidscultuur op de afdeling of binnen het team;
 • verschillende percepties t.a.v. veiligheidscultuur;
 • het inventariseren van sterke en zwakke punten eigen veiligheidscultuur;
 • het bepalen van de belangrijkste aandachts-/verbeterpunten;
 • een voorbeeld actieplan uitwerken.

Huiswerk voor toets:
In groepsverband 1 aandachtspunt op 1 dimensie van de top 5 verbeterpunten uitwerken in actieplan en dit presenteren aan de groep en workshopbegeleider in tweede sessie.

Het programma van de tweede sessie(4 uur) is besluitvormend en toetsend van aard en ziet er als volgt uit:

 • Leiderschap betrokkenheid bij cultuurverandering;
 • Presentatie top 5 actieplannen;
 • Het ontwikkelen van een op maat gemaakt plan voor culturele verandering en dit samen vaststellen;
 • Het vervolg; IZEP in de praktijk verder vorm geven.
Doelstelling

Met de IZEP wordt zichtbaar waar de afdeling of het team staat op de zgn. “veiligheidscultuurladder”. De sterke en zwakke plekken in de cliëntveiligheidscultuur worden duidelijk, maar ook hoe de afdeling of het team zich kan ontwikkelen. Op basis van de bevindingen kan een gericht plan gemaakt worden om de cliëntveiligheidscultuur te verbeteren.

Doelgroep
Iedereen die een bijdrage moet leveren in de ontwikkeling en verandering van veiligheidscultuur.
Dit kunnen groepsbegeleiders, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals betreffen evenals gezondheids- en veiligheidsmanagers, senior operationele leiders, trainers, veiligheidskampioenen en mensen die geïnteresseerd zijn in meer informatie over het ontwerpen van een programma voor culturele verandering omvatten.

Niveau en gewenste voorkennis

Geen voorkennis nodig, alle niveaus.

Docente
De training wordt gegeven door Chantalle Laheij. Chantalle gelooft dat de meeste mensen de behoefte hebben om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Als je in de zorg werkt, heb je een stevig fundament nodig om te luisteren naar het appèl dat de ander op jouw doet. Chantalle wil met jouw zoeken naar (nieuwe) kennis en concrete handvatten.

Studiebelasting / accreditatie
Bij het succesvol doorlopen van de training en na afloop de online vragen juist beantwoord, ontvang je 20 SKJ accreditatiepunten.

Deze IZEP-workshop wordt gehouden in de vorm van twee bijeenkomsten, waarvan de eerste dag een hele dag en de tweede dag 4 uur bestrijkt.

Zelfstudie/huiswerk: In groepsverband 1 aandachtspunt op 1 dimensie van de top 5 verbeterpunten uitwerken in actieplan en dit presenteren aan de groep en workshopbegeleider in tweede sessie. Het huiswerk zal minimaal 4 uur in beslag nemen.

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
 • Voldoende scoren n.a.v. de gepresenteerde huiswerktoets

Inbegrepen

 • Lesmaterialen
 • Digitaal Zorgscholing certificaat
 • Registratie SKJ 20 accreditatiepunten

Kosten
Alleen in geheel team af te nemen, prijs pp indien team met minimaal 6 en maximaal 12 personen.
Exclusief locatie en cateringkosten.


Praktische informatie
Prijs: € 405,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 16
Accreditatiepunten: 20

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden