Terug naar je zoekresultaten

Cursus Palliatieve Zorg

Werk jij met palliatieve cliënten? Wil je graag meer ontdekken hoe je goed zorg draagt voor je cliënt en naasten, je collega’s en jezelf? Dan is deze cursus iets voor jou!

Deze cursus bestaat uit 3 middagen van 12.45-17.00u.

 • Maastricht
  20 september, 4 oktober, 18 oktober 2021

Geschikt voor zorgverleners van niveau 3-6. We beginnen met 3 modules. Voor wie daarna nog verder wil, zijn er nog 3 modules te volgen. Accreditatie is na het volgen van alle 6 modules toegekend voor 24 punten bij het volgen van de hele cursus van 6 modules (V&VN). Wil je meteen deelnemen aan de 6 modules klik dan hier voor meer informatie.

Enthousiaste reacties als Bewustwording en zelfreflectie voor mij belangrijkste ervaringen. Cursus waar ik in mijn werk veel aan heb, ik kan veel dingen toepassen. Bijzondere cursus waarin veel aandacht is voor iedere deelnemers ervaringen en situatie. Hele mooie cursus, geeft echt een verruimende blik op palliatief-terminale zorg en vooral ook hoe je er zelf in staat en mee omgaat. Heel interessant, een verrijking voor het leven. Cursus inhoudelijk zeer sterk. Zeer waardevol en nuttig, niet alleen voor mijn werk, maar ook gegroeid als mens. Elke keer een rustmoment in drukke bestaan.

Opslaan in je bladwijzers

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners die hun deskundigheid op het gebied van de palliatieve zorg willen bevorderen.

Niveau en gewenste voorkennis

Niveay 3, 4, 5, en 6

Wat wordt er behandeld

De volgende thema’s komen aan de orde:

De cursus bestaat uit 3 middagen van 12:45 – 17 uur met de thema’s:

 1. Jij & Palliatieve zorg: om te zorgen voor een goede persoonlijke balans helpt het bewust te zijn van wie je bent en wat je drijft. We gebruiken hierbij het enneagram als ondersteunend model.
 2. Symptomen in de palliatief-terminale fase. Vooral wordt ingegaan op het herkennen van de refractaire symptomen pijn, dyspnoe en delier. We gebruiken hierbij de Signalering Box.
 3. Dementie en palliatieve zorg: hoe en wanneer vindt advance care plaats? Waarin is palliatieve zorg anders bij de cliënt met dementie?

 

Voor wie verder wil, wordt in overleg nog 3 middagen van 12:45 – 17 uur gepland met de thema’s:

 1. Besluitvorming rond het levenseinde (o.a. palliatieve sedatie en euthanasie). Welke rol speel ik hierin als zorgverlener?
 2. Communicatie in de palliatieve zorg: hoe (h)erken ik de zielenpijn van mijn cliënt? Hoe sluit ik aan bij diens persoonlijkheid en sterfstijl?
 3. Spirituele zorg: hoe maak ik (innerlijke) ruimte bij mezelf en bij mijn cliënt? We gebruiken het diamantmodel. Hoe pas ik (zelf) compassie toe? Geoefend wordt met mindfulness.

Doelstelling

Na deelname aan deze training ben je op de hoogte van de volgende onderwerpen:

 • Jij & Palliatieve zorg:
  Module 1 Jij & palliatieve zorg
  Tijdens de eerste bijeenkomst, die je al hebt voorbereid adv een opdracht, maken we kennis met elkaar en gaan we allereerst dieper in op welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ieder als persoon heeft. Je verdiept je in het enneagram en krijgt zicht op je drijfveren. Immers, je bent als zorgverlener zelf een belangrijk instrument. Je leert jezelf beter kennen: wat brengt jou in beweging, wat zijn je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen? Verder gaan we in op wat palliatieve zorg en ethische dilemma’s inhouden adv een power point presentatie. We wisselen voorbeelden uit van ethische dilemma’s uit de (eigen) praktijk.

 • Symptomen in de palliatief-terminale fase
  Module 2 Symptomen signaleren in de palliatieve fase
  In de tweede bijeenkomst worden drie casussen besproken, waar 3 refractaire symptomen spelen. Vooral pijn, dyspnoe en delier worden uitgediept We bespreken hoe de Signalering Box te gebruiken.

 • Dementie en palliatieve zorg
  Module 3 Palliatieve zorg en dementie
  De vierde keer bespreken we dementie en palliatieve zorg. Hoe is palliatieve zorg anders bij cliënten met dementie? Wanneer en hoe advance care te bieden.

De eventuele vervolgmodules gaan over:

 • Besluitvorming rond het levenseinde
 • Communicatie in de palliatieve zorg
 • Spirituele zorg

Wil je meteen deelnemen aan de 6 modules klik dan hier voor meer informatie.

Hoeveel tijd heb je nodig

Les op locatie
4 uur
Doorloop
1 dagdeel
PRIJS
Op aanvraag!
Inbegrepen
 • Digitaal certificaat
 • Koffie, Thee en Water
 • Registratie accreditatiepunten
Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan de gestelde voorwaarden.
Certificaat zorgscholing
Categorie
Palliatieve zorg: Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.
ook voor organisaties

Deze training is ook als incompany te boeken

direct een prijsindicatie

Inschrijven

Er zijn momenteel geen datums bekend voor deze training. Heb je hier wel interesse in dan kan je bij het tabblad interesse jouw gegevens invoeren en dan houden wij je op de hoogte over nieuwe datums!
Deze training is ook als organisatie te boeken
We bieden naast individuele cursussen ook maatwerk en incompany oplossingen. Vraag hier een offerte aan en je krijgt direct meer informatie toegestuurd.
Dank je wel voor je aanvraag, we nemen snel contact met je op!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.
Interesse in deze training?
Heb je interesse in deze training maar niet op de datums die beschikbaar zijn of zijn er nog geen datums bekend vul dan dit formulier in en krijg een notificatie als er nieuwe datums bekend worden.
Dank je wel voor je interesse, zodra er een nieuwe datum bekend is krijg je hier bericht van!
Oops! Er ging iets verkeerd, controleer je gegevens.

Deze training is ook voor groepen als organisatie te boeken

Direct een prijsindicatie