Cursus Palliatieve Zorg

Werk jij met palliatieve cliënten? Wil je graag meer ontdekken hoe je goed zorg draagt voor je cliënt en naasten, je collega’s en jezelf? Dan is deze cursus iets voor jou!

Deze cursus bestaat uit 3 middagen van 12.45-17.00u.

 • Maastricht
  20 september, 4 oktober, 18 oktober 2021

Geschikt voor zorgverleners van niveau 3-6. We beginnen met 3 modules. Voor wie daarna nog verder wil, zijn er nog 3 modules te volgen. Accreditatie is na het volgen van alle 6 modules toegekend voor 24 punten bij het volgen van de hele cursus van 6 modules (V&VN). Wil je meteen deelnemen aan de 6 modules klik dan hier voor meer informatie.

Enthousiaste reacties als Bewustwording en zelfreflectie voor mij belangrijkste ervaringen. Cursus waar ik in mijn werk veel aan heb, ik kan veel dingen toepassen. Bijzondere cursus waarin veel aandacht is voor iedere deelnemers ervaringen en situatie. Hele mooie cursus, geeft echt een verruimende blik op palliatief-terminale zorg en vooral ook hoe je er zelf in staat en mee omgaat. Heel interessant, een verrijking voor het leven. Cursus inhoudelijk zeer sterk. Zeer waardevol en nuttig, niet alleen voor mijn werk, maar ook gegroeid als mens. Elke keer een rustmoment in drukke bestaan.

Inhoud

De volgende thema’s komen aan de orde:

De cursus bestaat uit 3 middagen van 12:45 – 17 uur met de thema’s:

 1. Jij & Palliatieve zorg: om te zorgen voor een goede persoonlijke balans helpt het bewust te zijn van wie je bent en wat je drijft. We gebruiken hierbij het enneagram als ondersteunend model.
 2. Symptomen in de palliatief-terminale fase. Vooral wordt ingegaan op het herkennen van de refractaire symptomen pijn, dyspnoe en delier. We gebruiken hierbij de Signalering Box.
 3. Dementie en palliatieve zorg: hoe en wanneer vindt advance care plaats? Waarin is palliatieve zorg anders bij de cliënt met dementie?

 

Voor wie verder wil, wordt in overleg nog 3 middagen van 12:45 – 17 uur gepland met de thema’s:

 1. Besluitvorming rond het levenseinde (o.a. palliatieve sedatie en euthanasie). Welke rol speel ik hierin als zorgverlener?
 2. Communicatie in de palliatieve zorg: hoe (h)erken ik de zielenpijn van mijn cliënt? Hoe sluit ik aan bij diens persoonlijkheid en sterfstijl?
 3. Spirituele zorg: hoe maak ik (innerlijke) ruimte bij mezelf en bij mijn cliënt? We gebruiken het diamantmodel. Hoe pas ik (zelf) compassie toe? Geoefend wordt met mindfulness.
Doelstelling

Na deelname aan deze training ben je op de hoogte van de volgende onderwerpen:

 • Jij & Palliatieve zorg:
  Module 1 Jij & palliatieve zorg
  Tijdens de eerste bijeenkomst, die je al hebt voorbereid adv een opdracht, maken we kennis met elkaar en gaan we allereerst dieper in op welke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën ieder als persoon heeft. Je verdiept je in het enneagram en krijgt zicht op je drijfveren. Immers, je bent als zorgverlener zelf een belangrijk instrument. Je leert jezelf beter kennen: wat brengt jou in beweging, wat zijn je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen? Verder gaan we in op wat palliatieve zorg en ethische dilemma’s inhouden adv een power point presentatie. We wisselen voorbeelden uit van ethische dilemma’s uit de (eigen) praktijk.

 • Symptomen in de palliatief-terminale fase
  Module 2 Symptomen signaleren in de palliatieve fase
  In de tweede bijeenkomst worden drie casussen besproken, waar 3 refractaire symptomen spelen. Vooral pijn, dyspnoe en delier worden uitgediept We bespreken hoe de Signalering Box te gebruiken.

 • Dementie en palliatieve zorg
  Module 3 Palliatieve zorg en dementie
  De vierde keer bespreken we dementie en palliatieve zorg. Hoe is palliatieve zorg anders bij cliënten met dementie? Wanneer en hoe advance care te bieden.

De eventuele vervolgmodules gaan over:

 • Besluitvorming rond het levenseinde
 • Communicatie in de palliatieve zorg
 • Spirituele zorg

Wil je meteen deelnemen aan de 6 modules klik dan hier voor meer informatie.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners niveau 3-6, die hun deskundigheid op het gebied van de palliatieve zorg willen bevorderen.

Niveau en gewenste voorkennis

Niveau en gewenste voorkennis
Ervaring op het gebied van palliatieve zorg is geen vereiste.

Docente
De 6-daagse cursus Palliatieve Zorg wordt gegeven door Ciska Roth, praktiserend palliatieve zorg verpleegkundige, rouw-en verliesbegeleider, trainer en coach.

Studiebelasting en accreditatie
Deze cursus is verdeeld over 3 dagdelen.

Voorbereiding: Als voorbereiding vraagt het ongeveer 2 uur tijd. Als je alleen de eerste drie modules volgt, is er nog een accreditatie, wel als je de drie vervolgmodules volgt, dan kom je in aanmerking voor 24 punten. Wil je meteen deelnemen aan de 6 modules klik dan hier voor meer informatie.

Duur van de bijeenkomst(en): 4 uur per bijeenkomst
Studiebelasting: 2 uur per module

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en 100% aanwezigheid.
 • Je hebt aangetoond dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om met het geleerde aan de slag te gaan.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water 
 • Studiematerialen: de Signaleringsbox
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

In verband met de voorbereiding is het wenselijk je uiterlijk 2 weken voor de cursus datum in te schrijven. Is de startdatum binnen 2 weken dan mag je natuurlijk nog steeds inschrijven maar probeer er rekening mee te houden dat je vóór de startdatum je huiswerkopdracht afgerond moet hebben.


Praktische informatie
Prijs: € 299,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 12

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden