Coachend begeleiden

Leer praktische vaardigheden om je collega nog beter te begeleiden.

Gepland op:

  • dinsdag 11 oktober en dinsdag 1 november 2022

Mag je als ervaren collega nieuwe collega’s/studenten/stagiaires /leerlingen ‘het vak leren’ en wil je daarvoor praktische handvatten? Dan is onze tweedaagse training coachend begeleiden wat voor je. Je krijgt handvatten die je direct kan gebruiken bij je begeleiding. Zo leer je op een voor jou natuurlijke wijze, in verbinding met de ander, te begeleiden. Hierdoor komt wat je wil bereiken beter over en wordt je begeleiding effectiever en efficiënter. 

Door het volgen van deze training weet je wat de basisvaardigheden van coachend begeleiden zijn en kan je ze toepassen. Je leert echt contact maken zodat je weet wat je moet doen om de ander te motiveren en stimuleren om zelf in beweging te komen. Hierdoor wordt je begeleiding zowel voor jou als de ander doelgericht en is het voor beiden duidelijk wat je van elkaar kan verwachten.

Inhoud

In deze praktische training leer je op een natuurlijke, coachende manier begeleiden met als doel dat degene die je begeleidt zelf de regie neemt over zijn eigen leerproces.

  • Dagdeel 1: Coachend begeleiden. Welke afspraken maak je met elkaar? Hoe spreek je elkaar daarop aan? Hoe kom en blijf je in verbinding met elkaar? En hoe werk je aan een leerklimaat dat stimuleert en motiveert tot zelfredzaamheid mét een vangnet? 
  • Dagdeel 2: Coach- en gespreksvaardigheden. Hoe achterhaal je wat de ander precies bedoelt te zeggen en hoe speel je daarop in? Dan hebben we het over: Luisteren, samenvatten en doorvragen, waarbij je rekening houdt met ‘je eigen filter’ waardoor je geneigd bent te horen en zien wat je wil horen en zien.
  • Dagdeel 3: Hoe structureer je je begeleidingsgesprek(ken) van begin tot einde en maak je concrete afspraken die de ander helpt om daadwerkelijk in beweging te komen.
  • Dagdeel 4: De vraag achter de vraag. Bij begeleidend coachen gaat het erom dat je de ander door middel van gerichte vragen inzichten geeft met als doel dat hij zelf in beweging komt. Je leert doorvragen wat de ander wil bereiken en waar nu precies het knelpunt zit. Dit doe je door het stellen van de juiste vraag op het juiste niveau. Hierdoor krijgt de ander inzichten en handvatten om zelf gericht aan de slag te gaan.
Doelstelling

Na deelname aan deze cursus sta je steviger in je schoenen als coachende begeleider. Je kan je rol invullen, weet hoe je een positief leerklimaat schept en weet welke vragen je op welk moment moet stellen om de ander te stimuleren om in beweging te krijgen.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor mensen die collega’s, die het vak nog moeten leren, op een coachende wijze mogen begeleiden en die op zoek zijn naar praktische handvatten om meer uit hun begeleiding te halen.

Niveau en gewenste voorkennis

Van deelnemers wordt verwacht dat zij bereid en in staat zijn om te reflecteren op hun eigen gedrag. Als richtlijn houden we MBO+, HBO-niveau aan. Mocht je interesse hebben en hier niet aan voldoen neem dan contact met ons op. Dan kijken we gezamenlijk of je door kennis en ervaring alsnog voldoende kwalificaties hebt om deel te kunnen nemen.

Docenten 
Deze cursus wordt gegeven door Petri Elemans en Ad van Heijst. Petri en Ad hebben beiden ruime ervaring als trainer/coach en vinden het fijn om hun opgedane kennis en praktijkervaring door te geven. 

Studiebelasting
Voorbereiding/zelfstudie/huiswerk: Voorafgaande aan de trainingsdagen krijgen de cursisten een vraag/opdracht waar ze ongeveer een uur mee bezig zijn.

Duur van de bijeenkomst(en): 2 hele dagen van 9.30 uur tot 16.30 uur, 6 effectieve uren les per dag en één uur voorbereiding.

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

  • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
  • Je hebt op de bijenkomsten aangetoond dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om met het geleerde aan de slag te gaan.

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst. De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een certificaat. Het certificaat heeft geen uiterste geldigheidsdatum. Je bepaalt zelf hoe je aantoonbaar bekwaam blijft.

Inbegrepen

  • Koffie/Thee/Water en lunch 
  • Studiemateriaal 
  • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 525,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 14

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden