Doktersassistente:

Nascholing doktersassistente: van risicovol handelen tot omgaan met lastig gedrag

Als doktersassistent heb je een veelzijdig en soms hectisch beroep. Je hebt veel contact met patiënten . Het is belangrijk dat je je in hun situatie kunt verplaatsen en dat je patiënten gerust kunt stellen. Ook mag je zelfstandig een aantal medisch-technische bij een zorgvrager uitvoeren. Denk aan hechten, verbinden, injecteren, EHBO verlenen en de controle van diabetespatiënten. Dit doe je in opdracht van de arts. Met een nascholing doktersassistente zorg je dat je bekwaam blijft in voorbehouden handelingen maar leer je bijvoorbeeld ook om te gaan met werkstress, hoe je mensen gerust kunt stellen en hoe je omgaat met lastig gedrag van zorgvragers.

Doktersassistent en voorbehouden handelingen

Volgens de wet BIG mogen alleen bevoegde en bekwame beroepsbeoefenaren risicovolle en voorbehouden handelingen uitvoeren. Ook doktersassistenten zijn bevoegd om een aantal voorbehouden handelingen te verrichten, denk aan hechtingen aanbrengen, injecteren of een venapunctie uitvoeren. Als je bekwaam bent, betekent dat, dat je de juiste vaardigheden beheerst om de handeling uit te voeren. Je bent zelf verantwoordelijk om je bekwaamheid op peil te houden. Dit kan onder andere door trainingen te volgen en jouw vaardigheden te laten beoordelen.

De voordelen van nascholing doktersassistente

Kies je voor nascholing doktersassistente dan ga je in op voorbehouden en risicovol handelen en wordt jouw kennis weer opgefrist. Ook omgaan met werkdruk en werkstress komt aan bod en je krijgt inzicht in hoe je weer grip krijgt op situaties die dreigen uit de hand te lopen. Zo leer je hoe je een ander kalmeert en hoe je het gedrag van een ander begrenst. Ook vragen als hoe stel ik mensen gerust, hoe maak ik contact met een ander en hoe krijg ik snel de juiste informatie boven tafel, worden behandeld.

Tijdens nascholing ga je in op:

 Meer weten over nascholing doktersassistente bij jou in de buurt?