Workshop “Complementaire Zorg”

Maak kennis met de aspecten van complementaire zorg en hoe je het comfort van jouw client bijv door handmassage kunt vergroten.

Complementaire zorg vindt een steeds belangrijkere plaats binnen de palliatieve en terminale zorg. In de palliatieve zorg wordt de focus verlegd van cure naar care, naar een zo comfortabel mogelijk leven – in het teken van mogelijk naderend sterven – van de patiënt en de naasten. 

Daarbij kan complementaire zorg een belangrijke aanvullende rol spelende op de standaard zorg.

Met complementaire zorg bedoelen we interventies die tot doel hebben de standaard zorg en het comfort extra aan te vullen. Complementaire zorg gaat net als palliatieve zorg uit van de 4 dimensies: aandacht voor lichamelijke, psychische, sociale en spirituele aspecten. De workshop is een mooie kennismaking met complementaire zorg.

Leerdoelen

De cursisten kunnen na afloop van de cursus aan te geven:

 1. Wat complementaire zorg is
 2. Welke vormen van complementair zorg in de palliatieve zorg waardevol gebleken zijn
 3. Wat aromazorg kan betekenen voor het welbevinden
 4. Welke invloed geurige essentiële oliën hebben op fysiek, emotioneel, sociaal en spiritueel niveau en hoe je deze kunt gebruiken
 5. Wat de invloed is van aanraking en hoe je een eenvoudige handmassage geeft

Het praktijkgedeelte zal bestaan uit het maken van een massageolie en handmassage oefenen aan de hand van een handmassage protocol.

Doelgroep

 • Verzorgenden niveau 3
 • Verpleegkundigen niveau 4 en 5

Niveau en gewenste voorkennis
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig om deze cursus te kunnen volgen.

Docenten
Deze cursus wordt verzorgd door docenten van Finivita. Het doel van de Stichting is het verminderen van het lijden van patiënten en hun naasten en het optimaliseren van de kwaliteit van de laatste levensfase. Een van de manieren waarop men dit doel wil bereiken is door middel van onderwijs. Trainers van Finivita staan dichtbij de praktijk.

Studiebelasting en accreditatie
Deze workshop duurt 3,5 uur.

Voorbereiding: -
Duur van de bijeenkomst(en): 1 halve dag

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname èn
 • 100% aanwezigheid

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst. De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een (aangepast) certificaat.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 85,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 3

Palliatieve zorg

Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.

Toon cursussen in de categorie Palliatieve zorg

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden