Wondzorg en wondpreventie + training ambulante compressietherapie

Tijdens deze eendaagse cursus krijg je meer inzicht in verschillende soorten wonden, wondanamnese, wondbehandeling en ACT bij oedemateuze benen.

Tijdens deze eendaagse cursus krijg je meer inzicht in verschillende soorten wonden, wondbehandeling en ACT bij oedemateuze benen.  

Als verpleegkundige of verzorgende dien je te weten hoe en waarom een rode, gele of zwarte wond ontstaat.

Inzicht in wondgenezing helpt jou niet alleen om een bestaande wond op de juiste manier in te schatten en effectief en efficient te behandelen.

Door uitleg te geven en jouw kennis met cliënten of mantelzorgers te delen kun je preventief werken en de risico's op wonden, decubitus en ander huidletsel voor cliënten verkleinen.  

Ambulante compressietherapie is vaak onderdeel van wondbehandeling. Het aanbrengen van een effectief drukverband lijkt makkelijk en wordt - ten onrechte - vaak onderschat. Goed zwachtelen is een kunst, geen kunstje. Zonder kennis en inzicht kun en mag je als zorgprofessional geen ACT toepassen.      

Programma
We beginnen met een korte introductie, waarin cursisten zich aan elkaar voorstellen. Tijdens de kennismaking kan je aangeven wat jouw doelen zijn en we bespreken de ervaringen die je hebt met wondzorg, zwachteltechnieken en ambulante compressietherapie.

De training volgt daarna het chronologische proces van het ontstaan tot de uiteindelijke genezing van de wond.

We beginnen met theorie. Als je deze begrijpt ga je praktisch aan de slag om behandeltechnieken in de vingers te krijgen. Je krijgt hiervoor uitgebreide uitleg over de verschillende materialen en hulpmiddelen en hoe je ze op de juiste manier gebruikt.

 • Wat is een wond, wat is de oorzaak van een wond en hoe werkt het genezingsproces?
 • Welke soorten wonden zijn er?
 • Welke wondproductgroepen zijn er? Hoe pas je ze toe?
 • Wondanamnese afnemen en een wondbeoordeling maken volgens ALTIS en TIME
 • Waarom pas je ambulante compressietherapie toe?
 • Welke materialen, zwachtels en zwachteltechnieken zijn er?
 • Wanneer kun je circulaire zwachtelen, wanneer en waarom juist niet?
 • Wat is het effect van een korte rek zwachtel, een lange rek zwachtel, buisverband en polster (watten)?
 • Hoe voorkom je vensters, afzakkende zwachtels, drukplekken en knellen?
 • Wat zijn de andere complicaties die op kunnen treden tijdens behandeling? Hoe ga je daarmee om?  

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen ook zeker aan bod:

 • Hygiënisch werken. Wat moet je doen voor, tijdens en na de behandeling van verschillende soorten wonden om schoon en veilig te werken
 • Wet- en regelgeving voor behandeling van wonden en compressieverbanden
 • Waar vind je actuele informatie, relevante richtlijnen en protocollen?

Na deze training weet je hoe ambulante compressietherapie kan bijdragen aan de behandeling van een cliënt met oedemateuze onderbenen. Je weet hoe je dit op een veilige manier kunt toepassen. En je bent je dan bewust van de consequenties van je handelen.
De zwachteltechniek die besproken en geoefend wordt is de Ambulante CompressieTherapie met behulp van korte rekzwachtels.

Praktische informatie:
Deelnemers dienen een opleiding verzorgende niveau 3, verpleegkundige opleiding met niveau 4-5 of vergelijkbare opleiding te hebben.
Als je deze training helemaal hebt gevolgd ontvang je een bewijs van deelname. Je kunt deze cursus in het kwaliteitsregister V&V registreren onder de ODA-punten.

Alle benodigde materialen zijn aanwezig op de cursuslocatie.
Je kunt gebruik maken van de aanwezige Vilans-protocollen, maar er kan ook geoefend en getoetst worden op basis van protocollen die je zelf meebrengt. Er is een WIFI verbinding mogelijk op de leslocatie. Breng je eigen laptop of tablet mee om in te loggen op jouw eigen protocollenbestand.

De cursusprijs is inclusief koffie/thee/water en tussen de middag zorgen wij dat er een heerlijke lunch voor je klaar staat. 

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt van deze cursuslocatie.

Docente
Deze training wordt verzorgd door Jacqueline Noorbergen, een zeer ervaren docente die steevast lovende beoordelingen krijgt. Tijdens de cursus is volop ruimte om kennis uit te wisselen en te oefenen. Zo vergroot je jouw inzicht. Als je begrijpt wáárom je iets op een bepaalde manier moet doen kun je het beter toepassen en makkelijker onthouden, een voorwaarde om klinisch te kunnen redeneren.


Praktische informatie
Prijs: € 120,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 7

Verpleegtechnische handelingen

Werk jij (als zzp’er) in de zorg, dan moet jij in staat zijn veelvoorkomende en soms risicovolle verpleegtechnische handelingen bij een zorgvrager uit te voeren volgens geldende richtlijnen en protocollen. Goede nascholing is daarom essentieel. Met een bijscholing verpleegtechnische handelingen breng je jouw verpleegkundige competenties weer op peil.


Toon cursussen in de categorie Verpleegtechnische handelingen

CURSUSDATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden