Tilliften in gebruik - Werken met Tilliften

Tilliften zijn een veel gebruikt hulpmiddel in de zorg maar gebruik ervan is niet zonder risico. In deze training van 1 dagdeel leer je hoe je veilig kunt werken met tilliften

Tilliften zijn een veel gebruikt technisch hulpmiddel in de zorg. Tilliften vergroten de autonomie van minder mobiele cliënten, met een minimale inzet aan middelen en mensen is nu immers een snelle, veilige transfer mogelijk. Voorwaarde voor een comfortabele, veilige transfer is wel dat richtlijnen van de tillift bekend zijn bij gebruikers. 

Hoewel het gelukkig minder wordt, zijn er nog steeds ongevallen met tilliften.

Met een goed gebruikte tilhulpmiddelen kun je op een ergonomisch verantwoorde manier een comfortabele transfer maken. Kleine foutjes tijdens het werken met tilliften kunnen echter serieuze gevolgen hebben. Een niet goed geplaatste verblijfsband kan leiden tot letsel aan de huid en zelfs de oorzaak zijn van huidletsel of decubitus.
Patiënten die uit de tilband glijden, cliënten die vallen doordat de tilband losraakt van de tillift of cliënten die bekneld raken… Traumatisch voor alle betrokkenen.

Naast eventuele juridische problemen die voort kunnen vloeien uit verkeerd gebruik van materialen en valincidenten loop jij als hulpverlener ook een verhoogd risico op fysieke overbelasting en rug- arm- of schouderletsel. Als je weet wat je doet hoef je niet te trekken en sjorren en dat is voor iedereen fijner.

In onze – zeer toegankelijke - scholing “Tilliften in gebruik” krijg je alle informatie die je hiervoor nodig hebt en meer.

Het veilig werken met tilliften is niet moeilijk, maar het vereist wel kennis over de tillift en over de banden die worden gebruikt.

 • Weet jij aan welke normen en eisen tilhulpmiddelen moeten voldoen?
 • Weet je ook hoe je transfermaterialen optimaal in kunt zetten?
 • Hoe je een transfer voorbereid en het materiaal op de juiste wijze gebruikt?
 • Weet jij het verschil tussen een actieve en passieve lift? En hoe je de juiste tillift kiest?
 • Waarom het belangrijk is dat je een transferband met voldoende capaciteit kiest?
 • Waar moet je op letten als je gaat rijden met een cliënt in de band?
 • Hoe je de fysieke belasting voor jezelf en de cliënt minimaliseert?

Wil je een antwoord op deze vragen? Schrijf je dan snel in en doe mee.

In één ochtend of middag ga je leren, oefenen en ervaren hoe tilliften en tilbanden correct gebruikt moeten worden. ‘Tilliften in gebruik’ is een leuke, leerzame praktijktraining van een halve dag.
Deelnemers oefenen door elkaar te verplaatsen met behulp van de actieve en/of passieve tillift, zij gaan dus ook zelf ervaren hoe het is om in een tilband te liggen. 

Doel

Met deze bijscholing over tilliften en tilbanden leer je aan de hand van de laatste veiligheidsnormen, rijregels en praktijkrichtlijnen hoe zij op de juiste manier om moeten gaan met de tilliften en tilbanden.

Na afloop van de bijscholing:

 • Weet de cursist hoe er een individuele tilbeleid wordt vastgelegd in het zorgdossier van de cliënt en hoe dit te evalueren.
 • Weet de cursist wanneer je een actieve en wanneer je een passieve tillift in moet zetten aan de hand van de praktijkrichtlijnen.
 • Weet de cursist hoe de verschillende tilbanden, tilmatten of slings aangebracht moeten worden.
 • Weet de cursist wat de rijregels zijn en hoe je deze toepast.
 • Weet de cursist aan welke veiligheidsnormen en inspecties de tillift en tilband moet voldoen. En wie waar verantwoordelijk voor is. (Alles volgens de NEN 7506)

Voor wie?
Voor helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen, zzp-ers in de zorg en alle anderen die bijvoorbeeld ihkv fysiotherapie, revalidatie, bewegingstherapie, zwemactiviteit gebruik maken van tilliften. Deze training is daarnaast zeer geschikt voor personen die al dan niet professioneel gebruik maken van tilliften en meer inzicht willen krijgen in de impact die een transfers met tillift kan hebben op een client. Denk bijvoorbeeld aan begeleiders van clienten die gebruik maken van tilliften.

Belangrijke informatie:
Inclusief gebruik van koffie, thee, water en materialen.
Je krijgt een certificaat en kunt na deelname aan deze training 3 punten opvoeren bij de ODA-punten in het kwaliteitsregister van V&VN. 


Praktische informatie
Prijs: € 0,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 3

Tiltechnieken

Werken in de gezondheidszorg brengt fysieke risico’s met zich mee. Door het veelvuldig tillen en verplaatsen van cliënten belast je spieren en gewrichten wat schouder- nek, en rugklachten met zich mee kan brengen. Met een cursus tiltechnieken kun je die risico’s en klachten beperken. Daarbij krijg je inzicht in hoe je cliënten op een prettigere manier kunt begeleiden in hun beweging.

Toon cursussen in de categorie Tiltechnieken

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden