Suprapubische katheter verwisselen en verzorgen

E-learning | Verwisselen suprapubische katheter

Een suprapubische katheter is een katheter die via een kleine incisie (sneetje) via de buikwand, net boven het schaambeen in de blaas wordt gebracht. Voor deze ingreep is het meestal noodzakelijk dat de zorgvrager voor een dag wordt opgenomen in het ziekenhuis. De toegang tot de blaas is daarna permanent en de zorgvrager kan met de katheter naar huis. De katheter zelf moet wel regelmatig (om de 2-3 maanden) worden verwisseld. Omdat je bij het verwisselen van de katheter een lichaamsholte binnendringt, is het een voorbehouden handeling volgens de Wet BIG.

Inhoud

Het theoriegedeelte is opgebouwd uit de onderdelen Inleiding, Voorbereiding, Uitvoering en Nazorg. In het theoriegedeelte worden alle noodzakelijke theorieën en stappen behandeld, inclusief de indicaties, contra-indicaties en risico’s. De training Blaaskatheterisatie behandelt alle stappen rond het inbrengen, verzorgen en verwijderen van een suprapuibische katheter.  Het oefengedeelte bestaat uit een diagnostische toets, waarmee je je opgedane kennis kan toetsen. 

De e-learning begint met een korte introductie, het theoriegedeelte is opgebouwd uit de onderdelen: 

  • Inleiding
  • Voorbereiding
  • Inbrengen/vervangen van de suprapubische katheter 
  • Dagelijkse verzorging

De cursus sluit af met een toets en eventuele herkansingen.

Doelstelling

Na afloop van de cursus kun je benoemen hoe je een suprapubische katheter verwisselt en verzorgt. De e-learning is in te zetten als nascholing en is niet voldoende om bekwaam te raken in het uitvoeren van deze voorbehouden handeling. Daarvoor is een praktijktoets noodzakelijk. 

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden IG die bij de zorgvrager een suprapubische katheter moeten verwisselen en verzorgen.

 

Niveau en gewenste voorkennis

Deze module is ontwikkeld voor verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden IG. De training behandelt de basiskennis rondom het verwisselen en de verzorging van de suprapubische katheter. De e-learning is in te zetten als nascholing en is niet voldoende om bekwaam te raken in het uitvoeren van deze voorbehouden handeling. Daarvoor is een praktijktoets noodzakelijk. 

Aanbieder van deze e-learning  
De modules zijn ontwikkeld door The Competence Group - Zorgleren. Het uitgebreide assortiment e-learningmodules wordt in nauwe samenwerking met zorgverleners ontwikkeld en sluit daarom perfect aan op de werksituatie.

Studiebelasting en accreditatie
De studieduur hangt af van jouw kennis en ervaring en hoe snel je leest en leert. Houd rekening met een studieduur van 1 uur.
Deze module is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V. Voor deze module krijg je 1 accreditatiepunt.
Na het succesvol afronden van de module door de kennistoets te behalen ontvang je een digitaal certificaat.

Let op
Accreditatiepunten voor deze e-learning worden automatisch bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Accreditatiepunten worden alleen verwerkt als je direct bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer kwaliteitsregister invult. Later toevoegen is niet mogelijk.

Inbegrepen

  • Aanmaken account in digitale leeromgeving
  • De module blijft vanaf het moment van inloggen 1 jaar voor jou toegankelijk
  • De mogelijk voor het stellen van vragen over het gebruik van de e-learning
  • Een digitaal certificaat
  • Registratie accreditatiepunt(en); mits je bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer van het kwaliteitsregister invult

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de cursus kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt? 
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar deze online cursus.
Je krijgt gedurende 1 jaar toegang tot de online module. Je kunt het dus later ook weer opnieuw doornemen als je dat wilt.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Zorgleren/The Competence Group. Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de e-learning en de verwerking van accreditatiepunten.


Praktische informatie
Prijs: € 25,75 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1
Accreditatiepunten: 1
Schrijf je in voor deze cursus!