Subcutane canule inbrengen en gebruiken

E-learning | subcutane infusie, vochttoediening via canule, vleugelnaald, infuusnaald

Een subcutane canule wordt gebruikt voor subcutane infusie. Het doel is om via het onderhuidse bindweefsel vocht of medicatie toe te dienen. De medicatie wordt vanuit het onderhuidse bindweefsel opgenomen in het bloed, en verder verspreid door het hele lichaam. 

Het voordeel van een subcutane canule is dat deze meerdere dagen kan blijven zitten. Subcutane canules worden ook vlindernaalden, vleugelnaalden of infuusnaald genoemd, er zijn varianten met en zonder voernaald. Omdat je bij het inbrengen van een subcutane canule het lichaam binnendringt, is het een voorbehouden handeling volgens de Wet BIG.

Inhoud

Deze cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Inleiding
 • Aanprikplaatsen en subcutane canules
 • Uitvoering
 • Nazorg
 • Anatomie
 • Indicaties, contra-indicaties en complicaties
 • Toediening medicatie
 • Toets en eventuele herkansingen
Doelstelling

Na afloop van de cursus kun je benoemen hoe je op verschillende wijzen vocht en/of medicatie kunt toedienen via een subcutane canule.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden IG die via een subcutane canule vocht en/of medicatie toedienen aan zorgvragers.

Niveau en gewenste voorkennis

Deze e-learning is in te zetten als nascholing en is niet voldoende om bekwaam te raken in het uitvoeren van deze handeling. Daarvoor is een praktijktoets noodzakelijk. 

Aanbieder van deze e-learning  
De modules zijn ontwikkeld door The Competence Group - Zorgleren. Het uitgebreide assortiment e-learningmodules wordt in nauwe samenwerking met zorgverleners ontwikkeld en sluit daarom perfect aan op de werksituatie.

Studiebelasting en accreditatie
De studieduur hangt af van jouw kennis en ervaring en hoe snel je leest en leert. Je hebt ongeveer een uur nodig om deze e-learning door te nemen.

Deze module is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V. Voor deze module krijg je 1 accreditatiepunt(en).
Na het succesvol afronden van de module door de kennistoets te behalen ontvang je een digitaal certificaat.

Let op
Accreditatiepunten voor deze e-learning worden automatisch bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Accreditatiepunten worden alleen verwerkt als je direct bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer kwaliteitsregister invult. Later toevoegen is niet mogelijk.

Inbegrepen

 • Aanmaken account in digitale leeromgeving
 • De module blijft vanaf het moment van inloggen 1 jaar voor jou toegankelijk
 • De mogelijk voor het stellen van vragen over het gebruik van de e-learning
 • Een digitaal certificaat
 • Registratie accreditatiepunt(en); mits je bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer van het kwaliteitsregister invult

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de cursus kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt? 
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar deze online cursus.
Je krijgt gedurende 1 jaar toegang tot de online module. Je kunt het dus later ook weer opnieuw doornemen als je dat wilt.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Zorgleren/The Competence Group. Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de e-learning en de verwerking van accreditatiepunten.


Praktische informatie
Prijs: € 25,75 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1
Accreditatiepunten: 1
Schrijf je in voor deze cursus!