PEG sonde, neus-maagsonde en sondevoeding

In deze training staat het inbrengen van een neus-maagsonde (PEG sonde verzorgen) en het toedienen van sondevoeding centraal. Als verzorgende/verpleegkundige begeleidt je de zorgvrager met een neus-maagsonde of PEG sonde en evt. sondevoeding. Je informeert en instrueert de zorgvrager over de neus-maagsonde of PEG sonde en evt. sondevoeding en wat de zorgvrager kan doen om zijn leefpatroon te optimaliseren. Er zijn verschillende redenen waarom een zorgvrager een neus-maagsonde of PEG sonde krijgt, de meest voorkomende redenen is voor het toedienen van sondevoeding. De vaardigheden uit deze training vallen onder de voorbehouden- en risicovolle handelingen.

Inhoud

Tijdens deze training is er tijd en ruimte om ervaringen uit te wisselen.

De eerste 2 uur zal in het teken staan van theorie. Hierin wordt verteld wat de wet BIG zegt over neus-maagsonde inbrengen (verwisselen) en sondevoeding toedienen, wat zijn de indicaties en maar ook de mogelijke complicaties worden besproken. Je leert hoe je op de juiste manier een voedingspomp met instellen en welke berekening je toe moet passen.

De laatste 2 uur zullen in het teken staan van het toepassen van neus-maagsonde en het toedienen van sondevoeding. Tijdens deze 2 uur ga je leren hoe je een neus-maagsonde op de juiste manier moet inbrengen (verwisselen) (PEG sonde verzorgen) en sondevoeding moet toedienen met behulp van een sondevoedingspomp of per portie. Tijdens de trainingen wordt er gebruik gemaakt van VilansKickprotocollen.

Doelstelling

Aan het einde van deze training ben je in staat om vanuit de wettelijke richtlijnen een neus-maagsonde in te brengen en te verzorgen, een PEG sonde te verzorgen en sondevoeding toe te dienen met behulp van een voedingspomp of per portie.

Na de cursus

 • weet je hoe de Wet BIG van toepassing is in relatie tot het inbrengen van een neus-maagsonde (PEG sonde verzorgen) en het toedienen van sondevoeding.
 • ben je op de hoogte van de anatomie van het spijsverteringskanaal.
 • kun je benoemen wat de indicaties zijn voor het inbrengen van een neus-maagsonde, PEG-sonde en het toedienen van sondevoeding.
 • kun je benoemen wat de contra-indicaties zijn voor het inbrengen van een neus-maagsonde, PEG-sonde en het toedienen van sondevoeding.
 • ben je op de hoogte van de complicaties die kunnen optreden bij het inbrengen van een neus-maagsonde, verzorgen van een PEG-sonde en sondevoeding.
 • weet je hoe je op de juiste manier een neus-maagsonde moet inbrengen (verwisselen) en verzorgen volgens de richtlijnen van VilansKickprotocollen.
 • weet je hoe je op de juiste manier sondevoeding moet toedienen met behulp van een pomp of per portie volgens de richtlijnen van VlansKickprotocollen.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn met een functioneel zelfstandig bevoegd zoals verpleegkundigen en verzorgenden IG.

Niveau en gewenste voorkennis

Net als in de praktijk ben je zelf verantwoordelijk voor de kennis die je hebt. Deelnemers bereiden zichzelf in hun eigen tempo en naar eigen inzicht voor op de cursusdag. Je kunt je zelf voorbereiden doormiddel van (Vilans)protocollen of doormiddel van een e-learningmodule.

Je mag tijdens deze training gebruik maken van eigen protocollen of Vilans protocollen.

Docente
Deze cursus wordt verzorgd door Tonia Jacobs, zij is een geregistreerd verpleegkundige, gekwalificeerd docent met een ruime werkervaring in diverse velden van de gezondheidszorg.

Studiebelasting
De lesdag zelf bedraagt 4 lesuren.

Voorbereidingstijd: Het doornemen van de actuele protocollen.
Duur van de bijeenkomst: 1 dagdeel

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
 • Je hebt aangetoond dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de getoetste vaardigheden uit te voeren. 

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst.
De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een certificaat.

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water
 • Gebruik van oefenmateriaal
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 120,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 4

Voorbehouden- en risicovolle handelingen

In artikel 36 van de wet BIG staan een aantal handelingen die alleen door de in de wet aangewezen beroepsbeoefenaren mogen worden uitgevoerd. Degene die een handeling uitvoert moet bevoegd en bekwaam zijn.  

Toon cursussen in de categorie Voorbehouden- en risicovolle handelingen

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden