Online workshop | Minder angst en pijn door ontspanningstechnieken

Online cursus | Wil je pijn en angst in de palliatieve fase verminderen op een natuurlijke manier?

Na het volgen van de workshop weet je welke ontspanningstechnieken er zijn die je kunt inzetten om je cliënt/ bewoner/familielid te ondersteunen bij pijn en angst. Aan het eind van de workshop kun je een techniek concreet toepassen om pijn en angst te verminderen.

Herken je dit:

 1. Je cliënt/familielid /bewoner ligt op bed en heeft grote ogen, gespannen kaken en een harde gezichtsuitdrukking. Zijn handen en armen bewegen in de lucht onrustig op en neer. Je kijkt ernaar en je voelt je machteloos. Je wilt iets doen. Maar wat? Alles loopt volgens medisch plan, maar de onrust neemt alleen maar toe.
 2. Je herkent misselijkheid/ verwardheid (delier?) / obstipatie bij je cliënt/bewoner of familielid als bijwerking van grote hoeveelheden (pijn) medicatie. Aan de ene kant ben je blij dat er medicatie is om pijn en angst te verminderen. Aan de andere kant besef je dat de medicatie ernstige bijwerkingen geeft waardoor diegene zich alleen maar slechter voelt. Weg kwaliteit van leven. De bijwerkingen zijn bijna erger dan de kwaal. Hoe kun je de bijwerkingen verminderen?
 3. Een cliënt/bewoner/familielid slaapt slecht; de spanning en stress is groot vanwege zorgen over de gezondheid (en de naderende dood). Er is onrust. Spanningen lopen op en irritaties ontstaan door oververmoeidheid. Zelf heb je (enige) ervaring met yoga/ meditatie/ visualisatie/ ontspanningsoefeningen. Dit geeft je rust. Dat gun je de ander ook. Maar hoe dan?
 4. Een cliënt/patiënt/bewoner heeft (onverklaarbare) pijn. Medicatie is verstrekt, maar helpt niet voldoende. De cliënt /bewoner/ familielid heeft weerstand om nog meer medicatie in te nemen. De hoeveelheid pillen is een ontbijt op zich. Je staat met je rug tegen de muur als je wilt helpen.
 5. Je weet zeker dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Het frustreert dat holistische zorg bijna niet terug te vinden is in de dagelijkse zorgpraktijk. Je mist concrete handvatten om het zelf op te pakken. Hoe kaart je dit aan bij de cliënt? Je bent een beetje bang dat mensen dit misschien 'raar' vinden of dat het niet gepast is.
 6. Medische zorg is belangrijk, maar zorgen voor iemand die stervende is, is zoveel meer dan dat. Je hebt aandacht voor de mens en zorgt van hart tot hart. Je wilt echt het verschil maken. Je gunt iedereen een waardig en vredig sterfbed. Je wilt zoveel meer betekenen in de (palliatieve) zorg, maar je weet niet precies wat en hoe.

Hoe zou het voor je zijn:

 • Als je precies weet wat je kunt doen om onrust te verminderen. Je voelt jezelf minder machteloos en weet met vertrouwen wat je kunt doen om te helpen met als resultaat dat de cliënt/ bewoner/ familielid een diepe rust ervaart.
 • Als je natuurlijke tools hebt die angst en pijn verminderen en rust brengen zonder dat je te maken hebt met vervelende bijwerkingen voor je cliënt/ bewoner/ familielid. Je kunt bijwerkingen verminderen omdat er minder of geen medicatie nodig is. De kwaliteit van leven neemt hierdoor toe.
 • Als je precies weet hoe je ontspanningsoefeningen op een laagdrempelige manier aanbiedt zodat de ander beter slaapt. Met als gevolg een heerlijke nachtrust en minder stress en frustratie overdag.
 • Als je werkzame alternatieven kunt aanbieden aan mensen die pijn ervaren, zodat de pijn afneemt. Cliënten/ familieleden/ bewoners hoeven niet met tegenzin medicatie te slikken omdat ze een andere optie weten.
 • Als je jouw visie (lichaam en geest beïnvloeden elkaar) gebruikt om klachten te verminderen van je cliënt/ bewoner/ familielid op een natuurlijke manier. én je dit met zelfvertrouwen op een ontspannen manier voor elkaar krijgt.
 • Als je daadwerkelijk het verschil maakt door een bijdrage te geven aan een waardig en vredig sterfbed omdat je concrete handvatten hebt wat je kunt doen op een natuurlijke manier.

Dat alles is ook voor jou mogelijk wanneer je de online workshop Minder angst en pijn met ontspanningstechnieken (in de palliatieve zorg) volgt.

Inhoud

Deze online workshop kun je gewoon thuis volgen vanaf je luie stoel achter je PC of je tablet (geen ingewikkelde technische kennis noodzakelijk).
De workshop wordt live gegeven dus je kunt vragen stellen over het onderwerp.
Kun je er niet bij zijn, dan kun je de workshop later terugkijken (eventuele vragen kun je vooraf indienen)

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat zijn ontspanningstechnieken?
 • Werkt dat nou echt om pijn en angst te verminderen?
 • Yoga Nidra
 • Hypnose technieken
 • Mindfulness
 • Visualisatie technieken
 • Meditatietechnieken
 • Krachtige oefening om rust te bevorderen en pijn en angst te verminderen

In deze workshop vind je informatie die NIET op het internet te vinden is, omdat de kennis is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring als stervensbegeleider, hypnotherapeut en palliatief-wijkverpleegkundige.

Doelstelling

Na het volgende van de workshop:

 • Weet je wat je kunt doen om angst en pijn te verminderen met behulp van ontspanningstechnieken
 • Weet je hoe en wanneer je deze technieken kunt toepassen. 
 • Beheers je een krachtige oefening die pijn en angst verminderd.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers die in contact zijn met mensen die chronisch, ongeneeslijk of terminaal ziek zijn.

 

Niveau en gewenste voorkennis

Van deelnemers wordt verwacht dat zij affiniteit hebben met de zorg voor mensen die chronisch, ongeneeslijk of terminaal ziek zijn.  

Docente
Deze online workshop wordt door Diana Stassen gegeven. 

Studiebelasting en accreditatie
De online sessie duurt 90 tot 120 minuten.
Deze online bijeenkomst is niet geaccrediteerd, je kunt jouw deelname wel onder de ODA punten in het kwaliteitsregister registreren.
Er wordt geen toets afgenomen en geen certificaat verstrekt.

Inbegrepen

 • Aanmaken account zodat je deel kunt nemen aan de online sessie. Als je op het internet kunt en een mail kunt sturen, kun je ook prima deze training volgen. Je ontvangt een inlognaam en een inlogcode.
  Je kunt dan inloggen in de leeromgeving waar je de modules vindt.
 • Als je niet kunt deelnemen op het aangegeven tijdstip kun je jouw vragen vooraf inleveren 

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de workshop kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt?
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je ruim voor de Workshop een link en gegevens om toegang te krijgen.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Diana Stassen (Ster in Zorg). Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de online workshop.


Praktische informatie
Prijs: € 27,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 2

Palliatieve zorg

Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.

Toon cursussen in de categorie Palliatieve zorg

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden