Online Workshop | Euthanasie en palliatieve sedatie

Live online workshop | Misvattingen rondom euthanasie en palliatieve sedatie ontrafeld

Na de live online workshop herken je de meest voorkomende misvattingen en taboes rondom euthanasie en palliatieve sedatie en heb je handvatten hoe je deze voorkomt en bespreekbaar maakt.

Herken je dit?
• Je weet dat er verschillen zijn tussen palliatieve sedatie en euthanasie. Welke verschillen zijn dat precies? Wanneer 'kies' je voor het een en wanneer voor het ander? Je kunt wel wat opfrissing van kennis gebruiken.
• Je cliënt, je familielid, je patiënt denkt dat hij/zij de euthanasie goed geregeld heeft. Het is op papier gezet en de (huis)arts weet ervan. Je twijfelt of dit wel genoeg is en je weet niet zo goed of er nog meer nodig is dan dat? Veel mensen denken dat ze het goed geregeld hebben, en komen dan van een koude kermis thuis. Hoe zorg je dat een laatste wens gehonoreerd kan worden?
• Er wordt palliatieve sedatie toegepast. Diegene is in diepe slaap. De mond staat open, de lippen zijn gebarsten en er zitten korstjes op omdat het droog is. Misschien heeft hij of zij wel dorst? Kan dat? Wat kun je doen?
• Tijdens de palliatieve sedatie is iemand erg onrustig. De handen lijken iets te willen grijpen in de lucht. De bewegingen nemen toe. Zou hij of zij wakker worden? Kan dat? Wat doe je dan?
• "Doe mij een spuitje als het zover is", roept je cliënt/bewoner/patiënt met een grote mond. Je weet dat het niet zo simpel is. Welke emoties en gevoelens kun je verwachten? Hoe zit het met de familie? Hebben zijn nog inspraak in de wens om niet meer verder te leven? Hoe ga jij dit gesprek aan? Hoe geef je goede voorlichting? Je wilt niet met je mond vol tanden staan over dit belangrijke onderwerp.
• Euthanasie heeft iets mystieks. Hoe gaat het daadwerkelijk in zijn werk, vraag jij af. Als je erbij aanwezig zou zijn wat kun je dan verwachten? Hoe gaat dat precies? Wat zie je? Is dat eng?

Hoe zou het voor je zijn:
• Als je precies weet wat de verschillen zijn tussen euthanasie en palliatieve sedatie en dat je up-to-date bent met je kennis over dit belangrijke onderwerp.
• Als je precies weet aan welke voorwaarden voldaan moet worden om euthanasie écht goed geregeld te hebben zodat je teleurstelling en misvattingen voorkomt van de wensen die mensen hebben over het einde van hun leven.
• Als je met vertrouwen precies weet wat je wel en niet doet tijdens palliatieve sedatie. Zodat je op de hoogte bent wat je kunt verwachten tijdens palliatieve sedatie zodat je niet alleen jezelf maar ook de anderen geruststelt.
• Als je begrijpt wat er allemaal bij een euthanasie verzoek, aanvraag en uitvoering komt kijken. Zodat je niet alleen weet WAT je kunt zeggen, maar ook HOE je dit moet zeggen. Je weet welke woorden je gebruikt om uitleg te geven op een eenvoudige en duidelijke manier.
• Als je angst en onduidelijkheden over euthanasie wegneemt doordat je precies kunt vertellen hoe het werkelijk is. Met een duidelijk beeld en kennis van het verloop van een euthanasie verminder je angst en spookbeelden bij jezelf en anderen.

Dat alles is ook voor jou mogelijk wanneer je de online workshop misvattingen rondom palliatieve sedatie en euthanasie ontrafelt volgt.

Inhoud

Deze online workshop kun je gewoon thuis volgen vanaf je luie stoel achter je PC of je tablet (geen ingewikkelde technische kennis noodzakelijk).

De workshop wordt live gegeven dus je kunt vragen stellen over het onderwerp.
Kun je er niet bij zijn, dan kun je de workshop later terugkijken (eventuele vragen kun je vooraf indienen)
Onderwerpen die aan bod komen:
• Wat is palliatieve sedatie?
• Wat is euthanasie?
• Wat is verschil tussen beide?
• Wat is ervoor nodig om euthanasie goed te regelen?
• Hoe gaat dat in de praktijk? Is dat eng?
• Wat zijn de meest gemaakte misvattingen over euthanasie en palliatieve sedatie?

In deze workshop vind je informatie die NIET op het internet te vinden is, omdat de kennis is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring als stervensbegeleider en palliatief-wijkverpleegkundige.

 

 

Doelstelling

Aan het eind van deze workshop:
• Weet je precies het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie en is je kennis weer adequaat
• Weet je hoe een euthanasie verzoek, aanvraag en uitvoering werkt
• Weet je de belangrijkste juridische (on)mogelijkheden wat betreft euthanasie en palliatieve sedatie
• Weet je de problemen en misvattingen rondom euthanasie een palliatieve sedatie en deze te voorkomen

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers die in contact zijn met mensen die ongeneeslijk of terminaal ziek zijn
Van deelnemers wordt verwacht dat zij affiniteit hebben met de zorg voor mensen die ongeneeslijk of terminaal ziek zijn.

Niveau en gewenste voorkennis

Voorkennis is niet vereist. Van deelnemers (zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers) wordt verwacht dat zij affiniteit hebben met de zorg voor mensen die ongeneeslijk of terminaal ziek zijn.

Aanbieder van deze e-learning
Deze online workshop wordt verzorgd door Diana Stassen

Studiebelasting en accreditatie
De online sessie duurt 90 tot 120 minuten. 
Deze online bijeenkomst is niet geaccrediteerd, je kunt jouw deelname wel onder de ODA punten in het kwaliteitsregister registreren. 

Er wordt geen toets afgenomen en geen certificaat verstrekt.

Inbegrepen

  • Aanmaken account zodat je deel kunt nemen aan de online sessie. Als je op het internet kunt en een mail kunt sturen, kun je ook prima deze training volgen. Je ontvangt een inlognaam en een inlogcode.
    Je kunt dan inloggen in de leeromgeving waar je de modules vindt.
  • Als je niet kunt deelnemen op het aangegeven tijdstip kun je jouw vragen vooraf inleveren 

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de workshop kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt?
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je ruim voor de Workshop een link en gegevens om toegang te krijgen.

Aanmaken account zodat je deel kunt nemen aan de online sessie. Als je op het internet kunt en een mail kunt sturen, kun je ook prima deze training volgen. 

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Diana Stassen (Ster in Zorg). Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de online workshop.


Praktische informatie
Prijs: € 27,00€ 47,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1

Palliatieve zorg

Als (zelfstandig) zorgverlener krijg je te maken met mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is. Juist dan kan je heel veel betekenen voor de zorgvrager, en zijn of haar familie. Wil jij beter in kunnen spelen op de zorgbehoefte van mensen in de palliatieve fase of wil je hier beter mee om leren gaan? Een cursus palliatieve zorg helpt vrijwilligers in de palliatieve sector en zorgprofessionals de juiste ondersteuning te bieden in deze vaak moeilijke laatste levensfase.

Toon cursussen in de categorie Palliatieve zorg

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden