Medicatie verstrekken

E-learning | Helpenden en helpenden+ meer informatie over wetgeving, medicatie delen, Baxter, MIC, medicatiesoorten en toedieningsvormen

In onze westerse samenleving gebruikt iedereen vroeg of laat wel geneesmiddelen. Dit gebruik kan variëren van een eenvoudig middel tegen hoofdpijn tot een geneesmiddel tegen ernstige aandoeningen. Zorgverleners in een VVT-setting worden regelmatig geconfronteerd met geneesmiddelen en het gebruik daarvan. Enerzijds omdat zij verantwoordelijk zijn voor distributie en inname van geneesmiddelen, anderzijds omdat zij een signalerende taak hebben bij het gebruik van geneesmiddelen van de zorgvrager.

De theorie wordt aan de hand van casussen behandeld: medicatie controleren, medicatie delen, baxter systeem, mic melding. De cursus sluit af met een eindtoets. Deze kun je één keer herkansen.

Inhoud

De cursus bestaat uit een test je kennis, een reader die je kan downloaden, 5 casussen om te oefenen en een afsluitende toets.

De reader bevat de volgende informatie:

 • Wetgeving
 • Geneesmiddelen
 • Recepten
 • Toediening van geneesmiddelen
 • Vormen van geneesmiddelen
 • Soorten medicijnen
 • Medicijngebruik bij ouderen
 • Geneesmiddelen distributie systeem
 • Maatregelen ter voorkoming van fouten

In de casussen oefen je de stappen die worden doorlopen bij het aanreiken van medicatie en handelt de cursist op een uitzonderingssituatie., bijvoorbeeld weigering van medicatie of verwisseling van medicatie.

Doelstelling

Na het doorlopen van de cursus kent de cursist de procedures en regels rondom het verstrekken en aanreiken van medicatie. Je leert waarom en hoe hij medicatie controleert, medicatie aanreikt en wanneer er iets gerapporteerd moet worden of een mic melding moet worden gedaan.

Doelgroep
Helpenden en helpenden + die werkzaam zijn in de vvt (verpleeghuis of thuiszorg).

Niveau en gewenste voorkennis

Deze module is ontwikkeld voor zorgverleners met een opleiding tot helpende of helpenden+. De training behandelt de basiskennis rondom het verstrekken/aanreiken van medicatie. 

Aanbieder van deze e-learning  
De modules zijn ontwikkeld door The Competence Group - Zorgleren. Het uitgebreide assortiment e-learningmodules wordt in nauwe samenwerking met zorgverleners ontwikkeld en sluit daarom perfect aan op de werksituatie.

Studiebelasting en accreditatie
De studieduur hangt af van jouw kennis en ervaring en hoe snel je leest en leert. Houd rekening met een studieduur van 1 uur.
Deze module is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V. Voor deze module krijg je 1 accreditatiepunt.
Na het succesvol afronden van de module door de kennistoets te behalen ontvang je een digitaal certificaat.

Let op
Accreditatiepunten voor deze e-learning worden automatisch bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Accreditatiepunten worden alleen verwerkt als je direct bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer kwaliteitsregister invult. Later toevoegen is niet mogelijk.

Inbegrepen

 • Aanmaken account in digitale leeromgeving
 • De module blijft vanaf het moment van inloggen 1 jaar voor jou toegankelijk
 • De mogelijk voor het stellen van vragen over het gebruik van de e-learning
 • Een digitaal certificaat
 • Registratie accreditatiepunt(en); mits je bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer van het kwaliteitsregister invult

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de cursus kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt? 
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar deze online cursus.
Je krijgt gedurende 1 jaar toegang tot de online module. Je kunt het dus later ook weer opnieuw doornemen als je dat wilt.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Zorgleren/The Competence Group. Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de e-learning en de verwerking van accreditatiepunten.


Praktische informatie
Prijs: € 25,75 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1
Accreditatiepunten: 1
Schrijf je in voor deze cursus!

Datum Tijden Locatie Beschikbaar

Medicatie en medicatieveiligheid

Werk je als (zelfstandig) helpende of verzorgende in de zorg? Dan moet jij veilig medicijnen kunnen toedienen. Leer alles over soorten medicatie, toedieningsvormen en medicatieveiligheid in een medicatiecursus.

Toon cursussen in de categorie Medicatie en medicatieveiligheid

DATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

1
1 accreditatie punt
€ 25,75
E-learning
Geldigheid Onbeperkt