In gesprek over goede zorg

Het onderzoekende gesprek, 6 middagen van 13.30 - 16.00 uur, 1 x per 14 dagen.

Deze cursus bestaat uit 6 middagen van 13.30 - 16.00u
Gepland op 7 oktober - 21 oktober - 4 november - 18 november - 2 december - 16 december

 

Wat goede zorg is voor iemand, is niet altijd direct duidelijk, zeker niet in de ouderenzorg. Soms zie je zorgsituaties of ben je zelf in een zorgsituatie beland waar je buikpijn van krijgt, omdat je ziet of voelt dat het niet helemaal goed is. Zorg verlenen is soms ook heel ingewikkeld, als je het tenminste goed wilt doen. Hoe voer je als collega's daarover een gesprek? Iemand aanspreken/feedback geven of zelf aangesproken worden/feedback krijgen is niet altijd makkelijk. Samen onderzoeken wat er aan de hand is en wat dat betekent voor de zorg die gegeven wordt is prettiger en levert meer op.

Inhoud
Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan hoe dat samen onderzoeken gaat. We doen dat door eerst een gezamenlijk beeld te ontwikkelen van wat we eigenlijk goede zorg vinden. Daarna gaan we met elkaar een aantal thema's uitdiepen die van belang zijn om tot goede zorg te kunnen komen. Die thema's zijn:

  • Goed waarnemen: Waar valt je oog op? Hoe interpreteer je wat je ziet? Zien we eigenlijk allemaal wel hetzelfde? Wat betekent dat voor de zorg die je verleent?
  • Aansluiten bij de cliënt: Iedereen zegt dat hij/zij wil aansluiten bij de cliënt, maar wat zéggen we daarmee eigenlijk? Wat is aansluiten en wat vraagt aansluiten van jou als individuele zorgverlener en van je team?
  • Relationeel zorg verlenen: Dat klinkt zo eenvoudig, maar kan knap ingewikkeld zijn? Wat bedoelen we er mee? Wat vraagt het van jou als zorgverlener?
  • Verstandig zijn: Hoe zit het met regels en protocollen en eigen inzichten over wat goed is om te doen? Er wordt tegenwoordig veel gesproken over regelarme organisaties. Regels overboord en dan....? Wat betekent dat voor jou als zorgverlener en voor je team?

Steeds komt ook de vraag aan de orde hoe je hier met elkaar over in gesprek kunt, op een manier die voor iedereen OK is.

We werken veel met filmmateriaal en casuïstiek.

Doelstelling
In deze cursus leer je hoe je op een positieve manier met elkaar kunt onderzoeken wat in zorgsituaties goede zorg is. Deze cursus laat je het verschil ervaren in 'feedback krijgen/ aangesproken' worden en samen een onderzoekend gesprek voeren en geeft je inzicht en hoe je dat kunt doen.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor verzorgenden niveau 1, 2 en 3.

Niveau en gewenste voorkennis
Van deelnemers wordt verwacht dat zij bereid zijn te reflecteren op hun eigen werk en op hoe ze in een team functioneren.

Docente
De cursus wordt gegeven door Eveline Bolt. Eveline Bolt werkt sinds 2007 als trainer in de ouderenzorg. In 2012 behaalde ze haar masterdiploma in de zorgethiek. Bij haar trainingen staan steeds de vragen centraal: Hoe kan ik er achter komen wat hier, dus voor déze meneer of mevrouw, goede zorg is? wat betekent het voor mij, voor ons team als we zorg willen geven die aansluit bij onze cliënten? Met groepen gebruikt ze diverse leermethodes. Daarbij spreekt ze liever over 'samen onderzoeken en leren' dan over 'trainen'.

Studiebelasting
Deze zeer informatieve cursus bestrijkt 6 middagen, 1 x per 14 dagen

Voorbereiding: Soms een voorbereidingsopdracht
Duur van de bijeenkomst(en): van 13.30 - 16.00 uur
Zelfstudie/huiswerk: totaal ongeveer 6 uur.

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

  • Actieve deelname en 100% aanwezigheid
  • Je hebt laten zien dat je wilt onderzoeken en reflecteren

Als niet aan alle voorwaarden voldaan is kan de deelnemer een certificaat ontvangen met een aangepaste tekst.
De input van de docent is leidend bij het al dan niet verstrekken van een certificaat.

Inbegrepen

  • Koffie/Thee/Water
  • Verslagen van bijeenkomsten
  • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 450,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 21

Communicatie

Als zelfstandig zorgverlener ben je voortdurend in gesprek. Dat maakt je werk boeiend, maar soms ook lastig. Want hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap ook echt overkomt bij cliënten, mantelzorgers, collega’s of opdrachtgevers?

Toon cursussen in de categorie Communicatie

CURSUSDATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

21 studie punten
€ 450,00
In gesprek over goede zorg 07 okt 2019 - 13:30 - 16:00
Nog 12 plaatsen beschikbaar.
MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden