Dementie en onbegrepen gedrag

Omgaan met 'probleemgedrag' van cliënten met dementie, uitleg over de ziekte en omgaan met onbegrepen gedrag

Naar schatting krijgt 1 op de 5 mensen dementie. De verwachting is dat deze aandoening in korte tijd volksziekte nr.1 wordt. Maar wat is dementie eigenlijk?

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen de diagnose dementie. Naar schatting vertoont 80 tot 90% regelmatig onbegrepen gedrag. Hieronder verstaan we alle gedrag van de cliënt dat als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren door de cliënt en/of haar omgeving. Veel probleemgedrag is afhankelijk van de situatie, de persoonlijkheidskenmerken van de cliënt zelf en de mensen om hem of haar heen. Het is belastend en stressvol, zowel voor de cliënt, de medecliënten en de medewerkers.

In deze training staat alles wat met dementie en de omgang te maken heeft centraal. Op interactieve wijze gaan we met de theorie, methodisch werken en (eigen)casuistiek aan de slag.

Inhoud
Tijdens deze cursus wordt er aandacht gegeven aan de volgende onderwerpen:

 • Hoe werkt ons brein?
 • Wat is dementie
 • Aandacht voor de verschillende vormen van dementie
 • Interactief casuïstiek bespreken
 • Hoe kan je methodisch werken?
 • Alle vormen van onbegrepen gedrag passeren de revue met daarbij bijpassende interventies

Doelstelling
Na deelname aan deze cursus heb je meer kennis en praktische vaardigheden omtrent dementie en de omgang hiermee om zo aan te sluiten op de behoeften van cliënten met dementie en mogelijk onbegrepen gedrag.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zorgprofessionals die werken met mensen met dementie. Met name verzorgenden IG, niveau 3 en 4.

Niveau en gewenste voorkennis
Van deelnemers wordt verwacht dat zij werkzaam zijn als verzorgenden – vpk  en/ of ervaring hebben in de (ouderen)zorg, bij voorkeur binnen een psycho-geriatrische of gerontopsychiatrische setting.

Docente
De cursus wordt gegeven door Simone van Aard, Maartje Feskens en Heleen Kerklaan. Allen werken al ruim 5 jaar in de ouderenzorg als Gezondheidszorg psycholoog,  met een specialisatie rondom ouderen. Zij zijn o.a. gespecialiseerd in het werken met ouderen met dementie en psychiatrische problematiek. Gezamenlijk runnen zij Gerias, een bureau voor training & advies in de ouderenzorg.

Studiebelasting en accreditatie
Deze zeer informatieve cursus bestrijkt een hele dag.
Je kunt deze cursus in het kwaliteitsregister V&V registreren (onder ODA-punten).

Voorbereiding: Voorbereiden casus rondom dementie en eventuele gedragsproblematiek om te bespreken in cursus.
Zelfstudie/huiswerk: 1 uur
Duur van de bijeenkomst(en): 6 uur

Certificaat
Deelnemers ontvangen het digitale Zorgscholing certificaat als zij voldaan hebben aan deze voorwaarden:

 • Actieve deelname
 • 100% aanwezigheid

Inbegrepen

 • Koffie/Thee/Water 
 • Lunch
 • Lesmaterialen
 • Digitaal Zorgscholing certificaat

Praktische informatie
Prijs: € 250,00 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 6

Medische basiskennis

Werk jij als (zelfstandig) verpleegkundige of verzorgende in de zorg en wil je meer weten over de ziektebeelden van jouw cliënten? In onze verdiepende cursus leer je meer over de oorzaken en gevolgen van diverse ziekten, de problemen die jij en de client tegen kunnen komen, behandelmethodes en je krijgt inzicht in bestaande richtlijnen en protocollen. 

 

Toon cursussen in de categorie Medische basiskennis

CURSUSDATA EN TIJDEN DEZE CURSUS

NOG GEEN DATUM BEKEND

Helaas is er momenteel nog geen datum bekend waarop deze cursus gehouden zal worden. Voor informatie rondom een incompany cursus kan je contact met ons opnemen. Heb je interesse in deze cursus laat het ons dan weten via "Meld je interesse" zodat we deze cursus kunnen gaan plannen.

MELD JE INTERESSE!

Vul jouw emailadres in zodat we je kunnen informeren als er (nieuwe) cursusdatums worden toegevoegd.

@
* dient ingevuld te worden