DBC Algemeen

E-learning | Algemene basiskennis rondom DBC (Diagnose Behandel Combinatie)

DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie. De Nederlandse Zorgautoriteit is de organisatie die verantwoordelijk is voor een goed werkende DBC systematiek.

Een DBC omvat alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen. Een client moet van het eerste consult tot en met het laatste consult een geldige DBC hebben. Een initiele DBC heeft een looptijd van maximaal 90 dagen, als de zorg niet is afgerond kan na de initiele DBC een nieuwe DBC geopend worden voor de duur van maximaal 120 dagen.  

Ziekenhuizen en de Zorgverzekeraars wisselen informatie uit om tot betaling van verleende clientenzorg te kunnen komen. Zij maken daarvoor gebruik van DBC- /Zorgactiviteitencodes. DBC is een gemiddelde van de kosten en kan meer of minder omvatten dan in een specifieke behandelingssituatie van toepassing is.

Juist, tijdig en volledig registreren van DBC's en bijbehorende zorgactiviteiten is van groot belang, want het levert een ziekenhuis de inkomsten waarmee gemaakte kosten worden gedekt. Maar wat zijn DBC's precies en waar moet je op letten in jouw dagelijkse werkzaamheden?

Inhoud

Deze cursus behandelt algemene begrippen uit de DBC-systematiek die aan de basis liggen van elke DBC-registratie. De volgende onderdelen komen aan bod:

 • DBC en de patient
 • Voorkomen van uitval
 • Toch uitval …
 • Vergoeding DBC
 • Geregistreerde gegevens
 • Fouten in registratie 
 • Onderlinge dienstverlening

De leerstof wordt ondersteund middels visuals, animaties, praktijkvoorbeelden en (casuïstische) oefenvragen.

Doelstelling

Deze cursus verschaft je de basiskennis omtrent juist, tijdig en volledig registreren van DBC’s.
Na het doorlopen van deze module ken je de algemene begrippen uit de DBC-systematiek die aan de basis liggen van elke DBC-registratie.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de DBC-systematiek, maar niet altijd de hele wet- en regelgeving hoeft te kennen.

 

Niveau en gewenste voorkennis

Voorkennis is niet noodzakelijk. 

Aanbieder van deze e-learning  
De modules zijn ontwikkeld door The Competence Group - Zorgleren. Het uitgebreide assortiment e-learningmodules wordt in nauwe samenwerking met zorgverleners ontwikkeld en sluit daarom perfect aan op de werksituatie.

Studiebelasting 
De studieduur hangt af van jouw kennis en ervaring en hoe snel je leest en leert. De doorlooptijd van de cursus is 20 minuten. 
Na het succesvol afronden van de module door de kennistoets te behalen ontvang je een digitaal certificaat.

Let op
Accreditatiepunten voor deze e-learning worden automatisch bijgeschreven in het kwaliteitsregister.
Accreditatiepunten worden alleen verwerkt als je direct bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer kwaliteitsregister invult. Later toevoegen is niet mogelijk.

Inbegrepen

 • Aanmaken account in digitale leeromgeving
 • De module blijft vanaf het moment van inloggen 1 jaar voor jou toegankelijk
 • De mogelijk voor het stellen van vragen over het gebruik van de e-learning
 • Een digitaal certificaat
 • Registratie accreditatiepunt(en); mits je bij jouw aanmelding een geldig BIG-nummer en/of inschrijfnummer van het kwaliteitsregister invult

Je dient zelf over een computer/tablet te beschikken waarop je de cursus kunt volgen

Wat gebeurt er als je je aanmeldt? 
Zodra je je hebt ingeschreven en wij de betaling hebben ontvangen, ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar deze online cursus.
Je krijgt gedurende 1 jaar toegang tot de online module. Je kunt het dus later ook weer opnieuw doornemen als je dat wilt.

Let op: Als je je inschrijft voor deze cursus geef je Zorgscholing toestemming voor het verstrekken van je naam en email adres aan Zorgleren/The Competence Group. Deze gegevens worden enkel en alleen gebruikt om je toegang te kunnen verlenen tot de e-learning en de verwerking van accreditatiepunten.


Praktische informatie
Prijs: € 25,75 (vrijgesteld van BTW)
Studie uren: 1

Schrijf je in voor deze cursus!